برخی منابع خبری خبر دادند که روند واگذاری شرکت ملی انفورماتیک بانک مرکزی به بخش خصوصی بهصورت محرمانه در حال انجام است.
شرکت ملی انفورماتیک مرکز تراکنشهای بانکی
شرکت ملی انفورماتیک (ISC) شرکتی متعلق به بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران است که راهاندازی، راهبری و پشتیبانی سیستمهای نظام پرداخت بینبانکی (شتاب، ساتنا و پایا)، شبکه هدایت اطلاعات بینبانکی (شهاب)، شبکه الکترونیک پرداخت کارت (شاپرک)، سامانه پیامرسان الکترونیک مالی (سپام) که برای خنثیسازی تحریم سوئیفت ایجاد شد و بسیاری از فعالیتهای مرتبط با امور فوق را برعهده دارد.
با توجه به اینکه روزانه چیزی حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ میلیون تراکنش بانکی از طریق سامانههای این شرکت انجام میشود، این شرکت اشراف تقریبا کاملی بر اطلاعات مربوط به مبادلات بانکی داخلی دارد. همچنین بهدلیل ارائه خدمات سپام و خدمات غیرمستقیم و پوششی سوئیفت برای بانکهای تحریمی، اطلاعات قابلتوجهی درباره مبادلات خارجی نیز تحت اشراف این شرکت قرار گرفته است. بهطور خلاصه میتوان گفت قدرت و امکان رهگیری بخش عمده مبادلات ریالی و بخشی از مبادلات ارزی در این شرکت فراهم است. این شرکت هماکنون در مجموعه بانک مرکزی مستقر است و سرورهای آن تحت تدابیر امنیتی در طبقههای پایین برج بانک مرکزی قرار دارد.
خصوصیسازی یک بخش حاکمیتی
هیات واگذاری سازمان خصوصیسازی ۱۶ اردیبهشتماه سال جاری در سیصدوچهلوهشتمین جلسه خود شرکت ملی انفورماتیک (ISC) وابسته به بانک مرکزی را در لیست خصوصیسازی قرار داد و وزیر اقتصاد طی نامهای در ۲۹ خرداد، این مصوبه را به دستگاههای مختلف اعلام کرد. در این زمینه و در حالی که مقرر شد تصمیم نهایی پس از اخذ نظر دستگاهها، در جلسه آتی هیات واگذاری اخذ شود اما تاکنون هیچ نشانی از این مصوبه در رسانهها یا وبسایتهای رسمی وزارت اقتصاد و سازمان خصوصیسازی قرار نگرفته و این واگذاری حالت شبهمحرمانه به خود گرفته است.
خصوصیسازی این شرکت، ضمن خدشهدار کردن اشراف مستقیم و کامل حاکمیت بر روندهای مرتبط با مبادلات بانکی، تمامی اطلاعات مبادلات بانکی کشور را در اختیار بخش خصوصی قرار میدهد و خطر درز اطلاعات و نیز هرگونه بهرهبرداری از این اطلاعات خارج از اراده حاکمیت را بهشدت افزایش خواهد داد.
برخی افراد ازجمله مقامات سابق سازمان خصوصیسازی مدعی هستند سهام بانک مرکزی در شرکت ملی انفورماتیک زیاد نیست و وظایف حاکمیتی آن نیز قابل تفکیک است. دراینباره اما آنچه باید به آن توجه شود اینکه اولا تمامی فعالیتهای شرکت ملی انفورماتیک جنبه حاکمیتی دارد و از این جهت واگذاری آن خلاف سیاستهای کلی اصل ۴۴ قانون اساسی است. ثانیا اگرچه میزان سهام بانک مرکزی در شرکت ملی انفورماتیک ۴۸٫۵ درصد است ولی از آنجاکه سایر سهامداران این شرکت عمدتا بانکهای دولتی (بانک ملی و صنعت و معدن) هستند، در برنامهریزیها و تخصیص منابع، اولویتهای اجرایی بانک مرکزی همواره بر سایر حوزههای اجرایی دیگر مقدم بوده، لذا بخش عمدهای از وظایف، منابع و پروژههای این شرکت به بانک مرکزی تخصیص داده شده است. شاید بتوان گفت در عمل سهم غیررسمی بانک مرکزی از شرکت ملی انفورماتیک بهمراتب بیش از سهم واقعی آن بانک است.
شرکت ملی انفورماتیک برترین و بزرگترین ظرفیت کشور در حوزه ICT است
شرکت ملی انفورماتیک هماکنون ظرفیت کارشناسی و خدماتی منحصربهفردی را در کشور در اختیار دارد. درواقع طی مدت حدود ۳۰ سال از فعالیت شرکت ملی انفورماتیک و شرکتهای تابعه آن، اکنون ظرفیت تخصصی ممتازی در حوزه فناوریهای بانکی به وجود آمده است که بالغ بر ۳۰۰۰ متخصص خبره در قالب تخصصهای مختلف در آن مشغول بهکار هستند. وجود چنین ظرفیت یکپارچه و گستردهای قابلیت مدیریت توسعه و نگهداری تمامی زیرساختهای بانکی را مهیا ساخته است. بدون اغراق این گروه برترین و بزرگترین ظرفیت کشوری در حوزه ICT را به وجود آورده است و با ظرفیتهای دیگر در کشور بهلحاظ توانایی و تخصص فاصله بسیاری دارد. درصورتی که بانک مرکزی سهام خود را به شرکت ملی انفورماتیک واگذار کند، تقریبا بخش عمده منابع انسانی گروه ملی انفورماتیک برای توسعه و نگهداری زیرساختها باید یا به بانک مرکزی منتقل شده یا در قالب شرکتی جدید سازماندهی شوند. تصور اینکه حجم منابع و تجهیزات محدودی (نسبت به آنچه هماکنون در گروه ملی انفورماتیک سازماندهی شده است) برای نگهداری و توسعه زیرساختهای حاکمیتی شبکه پرداخت کشور لازم است، تصور کاملا باطلی باشد. در عمل، انتقال چنین حجمی از منابع انسانی به بانک مرکزی میسر نیست و از سوی دیگر چنانچه قرار باشد پس از واگذاری سهام شرکت ملی، سازماندهی منابع و تجهیزات در قالب شرکت جدیدی انجام شود، در این صورت اصل واگذاری سهام غیرعقلایی است.
ارسال یک نظر