در حال خواندن
گوشی های هوشمند تهدیدی جدید برای آشوبهای اجتماعی
0

گوشی های هوشمند دارای قابلیت های خاص و کاربردهایی نظیر کامپیوترهای شخصی هستند و یکی از مهم ترین ویژگی این نوع گوشی ها قابلیت هایی مثل اتصال به اینترنت و ایمیل و تنظیمات مشخص میباشد. در این گزارش به بررسی کارکرد احتمالی این گوشی ها در آشوب های اجتماعی پرداخته ایم.
گروه گزارش ویژه مشرق؛ گوشی های هوشمند ، تلفن همراه های پیشرفته با قابلیت های خاص و کاربردهایی نظیر کامپیوترهای شخصی هستند و یکی از مهم ترین ویژگی این نوع گوشی ها قابلیت هایی مثل اتصال به اینترنت و ایمیل و تنظیمات مشخص میباشد.بنابراین تفاوت های مهم گوشی های هوشمند و گوشی های معمولی می تواند در زمینه قیمت و قابلیت های سطح بالای این گوشی ها باشد. مثلاً گوشی های هوشمند ۲۰۰۷ همگی دارای پشتیبانی کامل و پیشرفته ایمیل هستند. گوشی های هوشمند را معمولاً می توان با یک دست کنترل کرد و همه کارها را با یک دست انجام داد.اندرویداندروید در اکتبر سال ۲۰۰۳ در ایالت کالیفرنیای آمریکا توسط اندی رابین به وجود آمد. دوسال بعد، گوگل سیستم عامل اندروید را به دست گرفت و آن را در سال ۲۰۰۷ تکمیل و معرفی کرد.بعد از یک سال بود که اولین ورژن کامل اندروید در سال ۲۰۰۸ معرفی شد. اولین نسخه بیشتر کارایی اینترنتی داشت و عملا توانایی رقابت با هیچ سیستم عامل دیگری را نداشت. پس از آن، اندروید ۱.۱ فقط برای یک گوشی آمد.در سال ۲۰۰۹ اندروید ۱.۵ به همراه کرنل ۲.۶.۲۷ معرفی شد. سیر تکاملی اندروید به نهایت سرعت خود رسید تا جایی که اندروید بر روی کامپیوتر برای تست برنامه نویسان قابل اجرا شد.در سال ۲۰۱۰ اندروید ۲.۲ معرفی شد که از فلش ۱۰.۱ پشتیبانی میکرد و ازصفحه کلید جدید با زبان های مختلف بهره میبرد. از قابلیت های جدید به کار رفته در این نسخه، ویجت های جدید بود.

چندی نگذشت که با فرا رسیدن دسامبر ۲۰۱۰ نسخه جدیدی به مجموعه اندروید اضافه شد. اندروید ۲.۳ قابلیت استفاده از NFC و تماس اینترنتی را به کاربر میداد. این نسخه هم اکنون نیز در میان کاربران هواداران زیادی دارد. این نسخه بر پایه کرنل ۲.۶.۳۵ بود.قدم بعدی گوگل در اندروید، بازار تبلت ها بود. به همین خاطر اندروید ۳.۰ را معرفی نمود. این ورژن برای صفحه نمایش های بزرگتر بهینه شده بود.در سال ۲۰۱۱ با ظهور پردازنده های ۲ هسته و ۴ هسته ای برای گوشی های هوشمند، گوگل سیستم عامل جدید وقدرتمند خود را معرفی نمود تا گوشی هایی مثل Galaxy SII علاوه برداشتن سخت افزاری خوب، سیستم عاملی پرقدرت هم داشته باشند. در این نسخه جدید قابلیت تشخیص چهره برای باز کردن قفل یا Face Unlock افزوده شد.با توجه به رشد ساخت گوشی های هوشنمد در سال های اخیر و افزایش علاقه مردم به استفاده از این نوع گوشی ها ، آشنایی با اندروید به عنوان مهم ترین سیستم عامل این گوشی ها ضروری به نظر می رسد . با تجربه ای که پس از شروع جنبش ها در کشورهای منطقه و کاربرد شبکه های اجتماعی و فضای سایبر کسب شد ، نقش گوشی های هوشمند به عنوان یک سیستم رایانه ای همراه در آشوب های اجتماعی می تواند بسیار پر رنگ و حساس باشد.همانطور که شاهد هستیم در ماههای اخیر برخی از گروههای مخالف با جمهوری اسلامی اقدام به معرفی برنامه های مهمی از آنروید کرده اند که می تواند به عنوان ابزارهای کمکی به مخالفان در شدت بخشیدن به مبارزاتشان باشد. می توان از این مبحث با عنوان« تهدیدات آندرویدی » یاد کرد«simon » نخستین گوشی هوشمند اولین گوشی هوشمند که Simon نام داشت، توسط IBM در سال ۱۹۹۲ ساخته شد. این گوشی که یک محصول مفهومی بود در آن سال در نمایشگاه محصولات کامپیوتری COMDEX در لاس وگاس به نمایش در آمد. این محصول در سال ۱۹۹۳ در فروشگاه های عمومی و در کنار موبایل های دیگر عرضه شد.این گوشی دارای تقویم، دفترچه تلفن و آدرس، ساعت جهانی، ماشین حساب، برنامه Notepad، email و بازی بود. Simon هیچ دکمه فیزیکی نداشت و با استفاده از صفحه نمایش لمسی با انگشت یا قلم نوری، قابلیت شماره گیری را داشت و متن هم از طریق صفحه کلیدی که روی صفحه نمایش نمایان می شد، قابل تایپ بود. در مقایسه با گوشی های هوشمند امروزی، simon در سطح بسیار پایینی قرار داشت.
تصویر نخستین گوشی هوشمند به نام simon  که در سال ۱۹۹۲ توسط IBM  ساخته شد.
برنامه «وای فای»قابلیت اتصال به شبکه اینترنت از طریق wifi می تواند مهم ترین مشخصه قابل سرمایه گذاری در آشوب های اجتماعی باشد . در هنگام وقوع یک بحران می توان با ایجاد محدودیت در استفاده از تلفن های همراه و اتصال به شبکه اینترنت تا حدی ارتباطات آشوبگران را کم نموده و مانع گسترش آشوب شد . در گوشی های هوشمند با فعال نمودن سیستم « وای فای » اینترنت بی سیم گوشی چنانچه در مرکزی یک ارائه کننده اینترنت پر سرعت باشد کاربران با حشور در ان محدوده و برقراری ارتباط مستقیم با آن مرکز از طریق شبکه اینترنت و یا اپلیکیشن های گوسی می توانند ارتباطات وسیع و پر سرعتی را داشته باشند . شبیه به این پروژه را در نا آرامی های سوریه شاهد هستیم .

برنامه « وایبر»وایبر، اپلیکیشنی است که برای آی‌فون و گوشی‌های اندرویدی طراحی‌شده و به کاربران این امکان را می‌دهد تا تماس‌های تلفنی و ارسال پیام‌های رایگان را با هر کاربر دیگری که این اپلیکیشن را بر روی دستگاه خود نصب کرده باشد، تجربه کند.در مکالمات اینترنتی از فرکانس استفاده نمی شود و در عمل با کدگذاری‌هایشان راه را برای رمز گشایی از مکالمات پرپیچ و خم تر می‌کنند. در حال حاضر به مخالفان فعال جمهوری اسلامی در کشور توصیه می شود از این برنامه برای ارتباطات خود استفاده نمایند.این اپلیکیشن شبیه اسکایپ است با این تفاوت که کاربر نیازی به اضافه‌کردن آی‌دی دیگر کاربران به لیست تماس‌های خود نخواهد داشت

 برنامه«پروتِست۴» اپلیکیشنی است که به نوعی معترضان مختلف را در سراسر دنیا با هم آشنا کرده و امکان تماس به آنها را می دهد .به هر کسی این قدرت را می‌دهد تا یک تظاهرات را پایه‌ریزی کرده و سپس دیگران را دعوت کند تا از طریق شبکه اجتماعی به او بپیوندد.پس از پیوستن دیگران، این فرصت برای کاربری که این حرکت را برنامه‌ریزی کرده ایجاد می‌شود تا به طور ویژه با افرادی که به این حرکت اجتماعی پیوسته‌اند در تماس باشد، مطالبی را با انها شریک شود و به صورت زنده عکس‌هایی را بر روی دیواری که برای آن تظاهرات ترتیب داده شده منتشر کنند.از جمله ویژگی‌های کلیدی این سرویس می‌توان موارد زیر را برشمرد:-مطلع‌شدن از تظاهرات‌هایی که در اطراف شما در حال پایه‌ریزی است- جذب افراد جدید برای پیوستن به تظاهرات شما-ابزار شگفت‌انگیز مدیریت جمعیت با قابلیت انتشار نظرها و عکس‌های تولیدشده توسط معترضان حاضر در تظاهرات- ارتباط یک‌به‌یک با هر فردی که پیش از این در تظاهراتی که ترتیب داده بودید شرکت کرده است.پروتِست۴ برای پلتفورم‌های آی‌فون، گوشی‌های اندرویدی و فیس‌بوکی در دسترس است.

برنامه « بمبوزر»با استفاده از این برنامه می‌توان هنگام برگزاری آشوبهای خیابانی  پخش زنده و آنلاین آنها پرداخت . دشمنان جمهوری اسلامی ایران در معرفی این اپلیکیشن به مخالفان در فضای مجازی از آن به عنوان « ابزار خط مقدم شهروند خبرنگار» یاد می کنند.

 بمبوزر ، این امکان را به کاربران می‌دهد تا ویدوئوهای خود را به صورت زنده و مستقیم از طریق گوشی‌های موبایل خود مخابره کنند. این اپلیکیشن در انقلاب مصر از سوی معترضان به عنوان یکی از برنامه های پرطرفدار و پر استفاده لقب گرفت.اما آنچه  باعث می شود بَمبوز از سرویس‌‌های اشتراک ویدئویی همچون یوتیوب، ویمئو و دیلی موشن محبوب تر و مطلوبتر بوده و در مواقع بحرانی بیشتر مورد استفاده قرار گیرد امکان ارسال محتویات آن به سادگی و سرعت است که می‌توانند به صورت زنده با بینندگان به اشتراک‌گذاشته شوند.این بدان معنا است که به جای اینکه کاربر ، تصاویری را ضبط کند و به خانه رفته و آنها را در وب‌سایتی قرار دهد ، وی امکان این را دارد که آنچه در پیش چشمانش در حال اتفاق است را با سرتاسر دنیا به صورت لحظه‌ای شریک شود.همچنین حساب‌کاربری بَمبوزر ، امکان اتصال به شبکه‌های اجتماعی دیگر همچون توئیتر و فیس‌بوک را دارد و این ویژگی این امکان را می‌دهد تا  دوستان کاربر در این شبکه‌ها به محض اینکه اقدام به مخابره ویدیئویی شد ، از فعالیت کاربر باخبر شده و به دیگران پیشنهاد تماشای آن را بدهند. بَمبوزر در بیش از ۲۵۰ گوشی موبایل قابل اجرا است که آیفون، گوشی‌های اندرویدی و ویندوز را شامل می‌شود.

برنامه « « Im Getting Arrested»

با نصب این اپلیکیشن بر روی گوشی خود می توانید پیغامی را در سیستم آندروید خود وارد کرده و برای شماره ای خاص ارسال نمایید . طرز استفاده از این برنامه به این شکل است که فرد قبل از رفتن به اجتماعات اعتراضی با وارد نمودن شماره دوست و یا خانواده خود متن پیامی را برای ارسال به آنها فعال می کند و در صورت غیر فعال نمودن آن قبل از انقضا ، پایام ارسال نمی شود اما در صورت دستگیری فرد و ضبط تلفن همراه او توسط پلیس و حتی خاموش نمودن تلفن این پیام پس از اتمام مدت ارسال می گردد.یکی از موارد مهم این اپلیکیشن در طراحی این نرم افزار است به نظر می رسد پس از فعال نمودن پیام ، این پیام ارسال و در محلی دیگر ذخیره میگردد و چنانچه این شیوه به عناون شیوه ای مرسوم از سوی معترضان پذیرفته شود ، آماری همچون تعداد ، فرد فرد مشخص شرکت کنندگان در بانکی جامع ذخیره می گردد.شایان ذکر است در جنبش وال استریت در امریکا تعدادی از شرکت کنندگان از این نرم افزار استفاده می کردند. برای نصب این برنامه نیاز به گوشی‌های آندروییدی است.برنامه « اینستاگرام»

اینستاگرام اپلیکیشنی‌ رایگان است و برای کاربران اندروید است که به کمک آن عکس گرفته ، آن را ویرایش کرده و بر روی اینترنت به اشتراک می‌گذارید. این اپلیکیشن تا کنون از مرز ۵۰ میلیون کاربر هم عبور کرده است .در شبکههای اجتماعی عکسهایی با فیلترهای زیبا و با حال و هوای پولارویدهای قدیمی دیدهاید که این تصور را در شما ایجاد کرده است که آن عکس لابد توسط عکاسی حرفهای و با دوربینی حرفهای گرفته شده است در حالیکه این عکسها به کمک اینستاگرام و با دوربینهای متوسط گوشیهای آیفون و یا اندرویدی گرفته شده‌اند.اکانتهای اینستاگرام به صورت پیشفرض طوری تنظیم شده است که قابل مشاهده برای عموم است .‌اما شما امکان این را خواهید داشت تا آن را خصوصی کنید تا دیگر کاربران امکان دیدن عکسهای شما را نداشته باشند.

اساس کار اینستاگرام بر روی گوشیهای هوشمند است و نمی توان از کامپیوتر شخصی خود و به کمک مرورگر اینترنتی به مدیریت عکسهای خود پرداخت.برای به اشتراکگذاشتن عکسها امکان این وجود دارد  تا حساب کاربری را به گونه‌‌ای تنظیم کرد تا یک نسخه از عکسها به صورت اتوماتیک به اکانت فیسبوک، توئیتر و فلیکر منتقل شود.میتوان ایمیل دیگران را وارد کرد تا آنها از عکسهای آپلود شده بر روی اینستاگرام مطلع شوند.هربار که شما عکسی را در اینستاگرام وارد میکنید این امکان را خواهید داشت که انتخاب بکنید تا عکس ارسالی برای کدامیک از شبکههای اجتماعی که پیش از این وارد کرده اید فرستاده شود و یا چه کسانی عکسهای شما را ببینند.نکتهای که اینستاگرام را جذاب می‌‌کند آپلود و به اشتراکگذاری سریع و راحت عکسها است. وقتی شما عکس را میگیرید شما میتوانید انتخاب کنید تا عکس را چه کسانی ببینند و پس از آن به صورت آنی- در صورت دسترسی به اینترنت- بر روی اینستاگرام و شبکههای اجتماعی که از پیش تعریف کردهاید، قرار میگیرد.در صفحه ای از اپلیکیشن که شما میتوانید عکس بگیرید گزینهای وجود دارد که شما میتوانید عکسهایی که پیش از این در آلبوم موبایل شما موجود است را انتخاب کرده و از قابلیتهای اینستاگرام برای ویرایش و به اشتراکگذاری عکسها استفاده بکنید. فقط باید توجه داشته باشید که اینستاگرام عکسهای شما را به عکسهایی با کادر مربع تبدیل خواهد کرد.پدیده جدید در دوربین های عکاسی « دوربین های آندرویدی» دوربین نیکون «s800c »

شرکت نیکون روز چهارشنبه دوربین ۱۶ مگاپیکسلی  کول‌پیکس S800c را معرفی کرد تا اولین دوربینی را روانه بازار کند که با سیستم‌عامل اندروید کار می‌کند.از جمله قابلیت‌هایی که اندروید برای این دوربین به ارمغان آورده می‌توان به امکان دانلود کردن اپلیکیشن‌های موبایل از فروشگاه گوگل و همچنین به اشتراک‌گذاری عکس‌ها با گوشی‌های هوشمند و تبلت‌های نزدیک به دوربین اشاره کرد.این گوشی‌ها با امکان اشتراک‌گذاری عکس صاحب ویژگی متمایزی نسبت به دوربین‌های عکاسی شدند که بسیار مورد اقبال کاربران واقع شد. به گونه‌ای که بر اساس تحقیقی که شرکت گروه ان‌پی‌دی انجام داده در سال ۲۰۱۱ بیش از یک‌چهارم عکس‌ها و ویدیوهای گرفته‌شده توسط‌ گوشی‌های هوشمند تولید شده اند. رقمی که قطعا با اقبال اپلیکیشن‌هایی نظیر اینستاگرام و افزایش دارندگان گوشی‌های هوشمند بیشتر هم خواهد شد.دوربین  S800c سعی داشته که آن خصوصیاتی را که گوشی‌های هوشمند را محبوب کرده را در خود جمع کند. این دوربین امکان ارتباط به اینترنت را از طریق وای‌فای دارد و از طرفی این دوربین می‌تواند به یک گوشی‌هوشمند و یا تبلتی که اندروید بر روی آن است، بدون نیاز به ارتباط وای‌فای وصل شود. صفحه ۳/۵ اینچی لمسی این امکان را می‌دهد تا کاربران به گوگل‌پلی دسترسی داشته باشند تا اپلیکیشن‌های ویرایش عکس و یا شبکه‌های اجتماعی را همچون توییتر، فیس‌‌بوک و البته اینستاگرام دانلود کنند. این دوربین همچنین می‌تواند تمامی اپلیکیشن‌های گوشی‌های هوشمند را اجرا کند و به کاربر امکان این را می‌دهد تا ای‌میل بفرستند، در اینترنت به گشت و گذار بپردازند، به موسیقی گوشی بدهند و بازی‌ کنند.S800c نیکون، زوم ۱۰X و همچنین قابلیت فیلمبرداری فول‌ اچ‌دی دارد. این دوربین که اندروید ۲/۳ معروف به  نان زنجبیلی بر روی آن نصب شده، در خود جی‌پی‌اس دارد تا استفاده‌کنندگان از این دوربین بتوانند عکس‌های خود را در نقشه نشانه‌گذاری کنند.دوربین « آندرویدی سامسونگ »

اندکی پس از اینکه نیکون خبری مبنی بر تولید دوربینی با سیستم آندروید کرد شرکت سامسونگ هم در کنفرانسی که در برلین برگزار کرد از ساخت دوربینی با نرم افزار داخلی آندروید خبر داد . این دوربین سامسونگ از نرم‌افزار داخلی اندروید ۴/۱ معروف به جلی‌بین بهره برده، سنسور آن از نوع سی‌موس و با کیفیت ۱۶ مگاپیکسل است. لنز آن فاصله کانونی ۲۳-۴۸۰ میلیمتری را در بر می‌گیرد و زوم ۲۱ ایکس دارد. در پشت دوربین با الهام از طراحی گوشی‌های هوشمند یک صفحه نمایش ۴/۸ اینچی اچ‌دی دارد. از دیگر ویژگی‌های سخت‌افزاری این گوشی می‌توان به پردازشگر ۴ هسته‌ای آن نام برد. حساسیت سنسور آن تا ۳۲۰۰ افزایش می‌یابد و در دو نسخه ۳جی/وای‌فای و ۴جی/وای‌فای عرضه خواهد شد.به واسطه سیستم‌عامل اندرویدی که این دوربین درون خود دارد، امکان استفاده از اپلیکیشن‌های موجود در گوگل‌پلی برای آن فراهم آمده است. با این دوربین علاوه بر عکس‌برداری امکان انجام بازی انگری‌بردز، مرور ایمیل‌ها و صفحات اینترنتی، امکان استفاده از جی‌پی‌اس و یا به اشتراک‌گذاری عکس‌ها از طریق اینستاگرام وجود دارد. این قابلیت‌ها همان چیزی هستند که می‌توان از آنها به عنوان معجزه دوربین‌گوشی‌ها نامید.

امکان ارتباط ۳جی و ۴جی از طریق جایگاه‌های میکروسیم‌کارت فراهم شده که شاید خبر خوبی برای کاربران ایرانی که از سیم‌کارت‌های میکرو‌سیم استفاده نمی‌کنند، نباشد.دوربین گلگسی گزینه‌ای را برای کنترل دستورات صوتی فراهم آورده تا کاربران این دوربین بتوانند بدون نیاز به تماس دوربین مجموعه دستوراتی را به دوربین بدهند. به عنوان مثال با گفتن “zoom in” و یا “shoot” دوربین به زوم‌کردن لنز و عکس‌برداری اقدام می‌کند.دوربین گلگسی سامسونگ به صورت خودکار عکس‌های شما را در رایانش ابری یا به عبارتی حافظه‌ای که در اینترنت قرار گرفته، ذخیره کرده و امکان به اشتراک‌گذاری عکس‌ها را به راحتی فراهم می‌کند. از طرفی دیگر همچنین امکان اشتراک‌گذاری با دستگاه‌های دیگر از طریق وای-فای وجود دارد.به نظر می رسد با توجه به آنچه از نظر گذشت مهم ترین مساله امنیت ملی در حوزه سایبر و مباحث مربوط به آن در حال حاضر گوشی های هوشمندی است که با عنایت به جوان بودن میانگین سنی جمعیت کشور علاقه مندی های زیادی به استفاده از آن نیز مشاهده می شود.

درباره نویسنده
عبداله افتاده
دانش آموخته رشته روابط عمومی الکترونیک هستم، به واسطه شرایط زندگی رشته‌های مختلف کاری را تجربه کردم، تا اینکه در سال 1380 با ورود به خبرگزاری ایرنا استان تهران به عنوان خبرنگار متوجه اشتیاق فراوان به این حرفه شدم. از آن زمان تاکنون نیز در رسانه‌های مختلف در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات مشغول به فعالیت بوده‌ام. موجب خرسندی است اگر انتقادات، پیشنهادات و سوژه های خبری خود را از طریق کانال‌های ارتباطی زیر با من به اشتراک بگذارید.

ارسال یک نظر