با نزدیک شدن به سال جدید، «ماهی قرمز» مهمان خانههای اکثر مردم ایران میشود؛ حضوری که تاریخی چند هزار ساله را پشت سر نهاده و زینت بخش سفرههای هفت سین نوروزی شده است؛ زینتی که در این روزها بوی تجارت گرفته در پس خود مرگ چند میلیون ماهی را بدنبال دارد اما در این بین آشنایی با نکاتی به منظور نگهداری ماهیهای قرمز خالی از لطف نیست.
میپنا – علی پرزیوند، کارشناس کشاورزی سازمان میادین میوه و تره بار شهرداری تهران با بیان این که بسیاری از مردم اطلاعاتشان در مورد نحوه نگهداری و مراقبت از ماهی مختصر است و این عدم آشنایی مهمترین دلیل مرگ و میر بالای ماهیان قرمز است، افزود: ماهیان قرمز عمدتاً به علت نگهداری در ظروف نا مناسب عدم تغذیه صحیح، عدم توجه به کیفیت آب و تفاوت دمایی بالای آب و نگهداری در ظرفهای کوچک تلف میشوند بنابراین لازم است نکاتی را رعایت کرد.وی ضمن تاکید بر این که بیش از یک جفت ماهی در یک ظرف نگهداری نشود، گفت: بجای نگهداری ماهی در تنگهای کوچک و نامناسب حتماً ماهی در ظروف شیشهای بزرگ با دهانه گشاد، نگهداری شود.کارشناس کشاورزی در سازمان میادین میوه و تره بار شهرداری تهران با تاکید بر این که نباید از ظروف فلزی برای نگهداری ماهی استفاده کرد، گفت: انداختن سکه، ریختن نمک یا انداختن حبه قند در آب میتواند برای ماهیان قرمز خطرناک باشد.به گفته وی، هر قطعه ماهی قرمز انگشت قد برای ماندگاری طولانی حداقل به یک لیتر آب نیاز دارد و باید درون ظروف نگهداری ماهی قرمز بیش از یک سوم حجم، آب ریخت.پرزیوند با اشاره به این که ماهی قرمز باید دور از نور مستقیم خورشید و در محیط کم سروصدا و رفت و آمد نگهداری شود، گفت: بهترین دما برای زندگی ماهی حدود ۲۵-۱۰ درجه سانتی گراد می باشد تغییرات ناگهانی دما بخصوص در موقع تعویض آب سبب استرس و در نهایت مرگ ماهی میشود.کارشناس کشاورزی در سازمان میادین میوه و تره بار شهرداری تهران در ادامه اظهار کرد: ظرف نگهداری ماهی را در مکانی ثابت قرار دهید و از جابجایی مداوم و یا ضربه زدن به آن اجتناب کنید زیرا ماهی قرمز بر اثر ضربهای هر چند کوچک به تنگ و یا صدای تولید شده در محیط، به شدت میترسد و سکته میکند.پرزیور در خصوص کیفیت آب برای نگهداری ماهی قرمز، گفت: در طول هفته یک یا دو بار آب ماهی نیاز به تعویض دارد و در صورتیکه از آب شهری استفاده میشود چون دارای کلر می باشد جهت کلرزدایی باید آب را قبل از استفاده برای نگهداری ماهی حداقل به مدت ۴۸ ساعت در ظرف دهان گشاد نگهداری تا هم کلر موجود در آب خارج و هم دمایش با دمای محیط برابر شود.وی در ادامه به شهروندان توصیه کرد: در هنگام تعویض آب، یکدفعه آب را عوض نکنید با آرامش کامل نیمی از آب را خالی کرده و سپس کم کم آب برداشته شده از ظرف را با آبی که قبلاً تهیه کردهاید جایگزین کنید.کارشناس کشاورزی در سازمان میادین میوه و تره بار شهرداری تهران با اشاره به لزوم ضدعفونی کردن ظرف نگهدارنده ماهی گفت: برای شستشو و ضد عفونی ظروف نگهداری ماهی قرمز از محلول سه درصد نمک، ترکیبات چهار تایی آمونیم (مانند ساولون و بنزالیپ) بمقدار ۱-۰.۱ گرم در لیتر آب بمدت ۱۵-۱۰ دقیقه و یا ترکیبات یددار بمقدار ۲۰۰ میلی در یک لیتر آب بمدت ۱۰ ثانیه استفاده شود البته شستشوی کامل ظرف پس از ضد عفونی کردن ظرف لازم است چراکه میتواند برای ماهی خطر مرگ به دنبال داشته باشد.پرزیور با بیان این که تمامی موجودات زنده برای زنده ماندن نیاز به غذای مناسب و متنوع دارند و کمبود غذا سبب کاهش رشد و در نهایت مرگ ماهیها میشود، گفت: تغذیه ماهی لازم است روزانه دو بار در روز (صبح و عصر) در مدت حدود پنج دقیقه انجام شود، ماهی قرمز بایستی با غذاهای کم پروتئین و سرشار از کربوهیدرات شناور در سطح آب تغذیه شود و بهتر است از غذاهای آماده مخصوص ماهی قرمز استفاده کنید ولی از خردههای ریز نان یا حبوبات پخته شده یا زرده تخم مرغ میتوان به عنوان غذای ماهی استفاده کرد.وی در این خصوص ادامه داد: همیشه به اندازه نیاز ماهی غذا بدهید چراکه غذا دهی بیش از حد باعث انباشت غذا در ظرف نگهداری و در نتیجه باعث آلودگی آب و مسموم شدن ماهی خواهد شد.کارشناس کشاورزی در سازمان میادین میوه و تره بار شهرداری تهران به شهروندان توصیه کرد تا ماهی قرمز را از مراکز عرضه معتبر و تحت نظارت و کنترل بهداشتی تهیه کنند و از خرید ماهیانی که دارای علایمی مانند تا خوردگی بالهها، لکه های پنبه مانند در اطراف دهان یا سطح بدن، بیرون زدگی چشم بصورت یکطرفه یا دو طرفه و مشاهده زخم روی سطح بدن و یا لکههای سفید متمایل به خاکستری خودداری کنند.پرزیور در ادامه تصریح کرد: ماهی دارای تحرک مناسب و به حالت یک پهلو و لخت در آب غوطه ور نبوده و بخشی از بدنش برآمده نباشد. همچنین ماهیهای کوچکتر به لحاظ سن کمتر، اندازه کوچکتر و نیاز به فضای کمتر برای خرید مناسب ترند.هر سال ایام عید چند میلیون قطعه ماهی میمیرند. چند میلیون قطعه ماهی قرمز به خاطر رنگ و لعاب سفره هفتسین ما جان خود ر از دست میدهند در حالیکه حداکثر طول و وزن اینگونه ماهی در ایران ۳۵ سانتیمتر و ۲.۱ کیلوگرم بوده و طول عمر آن ۱۰ تا ۲۰ سال است. منبع:ایسنا
منتشر شده در
نظرات
ارسال یک نظر