انتشار خبر ادغام وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات با دو وزارتخانه راه و ترابری و مسکن و شهرسازی در سال گذشته مطرح و باعث تعجب کارشناسان، تحلیلگران و فعالان این حوزه شد هرچند در آن زمان این موضوع به تصویب نرسید اما در روزهای گذشته بار دیگر بحث ادغام این وزارتخانه در راه و شهرسازی بار دیگر مطرح شده است.
نود آی سی تی – دهم خردادماه سال ۹۰ بود که خبر تقدیم لایحه ادغام وزارتخانههای مسکن و راه از جانب دولت به مجلس، منتشر شد و اعلام شد که در کمیسیون اجتماعی مجلس با اعمال اصلاحاتی این موضوع را تصویب کرده و وزارت ارتباطات هم به ادغام مذکور اضافه شده تا این سه وزارتخانه در همدیگر ادغام شوند و وزارتخانه جدیدی تحت عنوان وزارت امور زیربنایی و ارتباطات تشکیل شود.
اما پس از طرح این لایحه در روز دهم خردادماه سال گذشته، نمایندگان مجلس شورای اسلامی ۱۱ خردادماه در بررسی لایحه تشکیل وزارت امور زیربنایی و ارتباطات به پیشنهاد کمیسیون اجتماعی مبنی بر حذف عنوان “ارتباطات” از نام این لایحه رای دادند.
در همان زمان سخنگوی شورای نگهبان از مخالفت این شورا با تشکیل وزارتخانه امور زیربنایی که شامل ادغام وزارتخانههای مذکور خبر داده و آن را مغایر اصل ۱۳۳ قانون اساسی اعلام کرد.
داستان ادغام وزارتخانهها ادامه دارد…
اما اواخر هفته گذشته بازهم خبری منتشر شد که اعلام میکرد دولت برای ادغام دو وزارتخانه راه و شهرسازی و ارتباطات تصمیمهایی گرفته است.
در این زمینه محمد حسینپور، مدیرکل روابط عمومی و امور بینالملل وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در این باره گفت: خبرهای منتشر شده در برخی رسانهها درخصوص ادغام وزارت ارتباطات که بدون منبع موثقی ذکر شده، صحت نداشته و وزارت ارتباطات همانند گذشته برنامههای خود را پیگیری میکند.
او در عین حال وزارت ICT را از جمله وزارتخانههای مهم و کلیدی دولت برشمرد و افزود: با توجه به رشد روزافزون توسعه خدمات الکترونیکی و بهرهگیری از فناوری اطلاعات در سطوح مختلف وظایف زیادی از سوی قانونگذاران برعهده این وزارتخانه قرار داده شده است و بر همین اساس وزارت ارتباطات برنامههای خود در راستای پیادهسازی دولت الکترونیکی، ایجاد شبکه ملی اطلاعات و فراهم آوری زیرساختهای مورد نیاز در این حوزه را پیگیری و اجرایی میکند.
مجلس ادغام وزارتخانه را نمی پذیرد
محمد سلیمانی، وزیر سابق ارتباطات با بیان اینکه بررسیهای نشان میدهد تمامی ادغامهای انجام شده از سوی دولت تاکنون موفقیتی به همراه نداشته گفت: متاسفانه از آنجا که دولت در بررسیهای و تدوین برنامهها به منظور ادغام وزارتخانهها با عجله عمل کرد اکنون شاهدیم که طرح ادغام وزارتخانهها با شکست روبهرو شده است.
رییس کمیته فناوریهای نوین و هوا فضای مجلس شورای اسلامی افزود: در حال حاضر فضای مجلس براساس همین موضوعات و مشکلاتی که به دلیل ادغامها در دستگاههای اجرایی به وجود آمده به هیچ عنوان آماده پذیرش طرح جدیدی در خصوص ادغام آن هم یک سال مانده به پایان دولت نیست.
وی با اشاره به ماموریتهای مهمی که به وزارت ارتباطات واگذار شده، گفت: وزارتICT یکی از وزارتخانههای زیربنایی دولت در توسعه همه جانه کشور محسوب میشود و از همین رو ادغام این وزارتخانه با سایر وزارتها به صلاح نیست چرا که امروزه همگان میدانند فناوری اطلاعات و ارتباطات در تمامی صنایع رسوخ کرده و توسعه بدون استفاده از راهکارهایی که امروزه از این طریق در اختیار صنایع قرار میگیرد ممکن نیست.
سلیمانی با بیان اینکه با توجه به اینکه یک سال بیشتر به پایان دولت نمانده است گفت: براساس شناختی که از فضای مجلس دارم هیچ شکی ندارم که در صورت ارایه این طرح از سوی دولت مجلس با قطعیت با آن مخالفت خواهد کرد.
اظهار بی اطلاعی مدیرکل روابط عمومی وزارت راه و شهر سازی
قاسم بینیاز، مدیرکل روابط عمومی وزارت راه و شهرسازی نیز درباره ادغام دو وزارتخانه اظهار بی اطلاعی کرد.
وی افزود: ادغام گذشته وزارت راه و ترابری با وزارت مسکن پس از بررسیهای بسیار و با مقدمات فراوان انجام شد.
او با تاکید بر اینکه از این موضوع کاملا بیاطلاع است، بیان کرد: اگر هم این موضوع مطرح شده باشد باید دلیل و صحت آن را از شورای عالی اطلاعرسانی دولت جویا شد.
در ادامه مروری میشود به اظهارات برخی مسوولان وزارتخانههای مربوطه پس از طرح موضوع ادغام دو وزارتخانه راه و ارتباطات در سال ۹۰.
مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت در آن زمان تاکید کرده بود: ادغام وزارتخانه ارتباطات و فناوری اطلاعات، کیفیت سرویسهای ارتباطی را کاهش میدهد.
محمود خسروی گفته بود: نقش زیرساختی وزارتخانه ارتباطات و فناوری اطلاعات بسیار حائز اهمیت است و اینترنت ملی، e-government و سایر سرویسهای جدید، این وزارتخانه را از یک بسترساز فیزیکی به یک بسترساز اطلاعاتی تبدیل کرده است.
به گفته او طبق آمار از میان کشورهای دنیا، حدود ۹۰ کشور وزارتخانه مستقل ICT دارند و ۳۵ کشور دارای وزارتخانه ارتباطات و حمل و نقل هستند که این امر از اهمیت موضوع ارتباطات و فناوری اطلاعات در جهان نشان دارد.
اما محمد خواجهپور، معاون پیشین حقوقی و امور مجلس وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با اشاره به اینکه طرح ادغام وزارتخانه ارتباطات در وزارتخانههای راه و مسکن با عجله تصویب شد، بیان کرده بود: ظاهرا بین مجلس و دولت بر سر این موضوع هماهنگی وجود داشته که به این سرعت توانست در مجلس مطرح شود و رای بیاورد؛ حتی برخی نمایندگان نیز تعجب کردند طرحی که تا یکشنبه یک فوریتی بود، به چه شکل توانست درجا مطرح شده و رای هم بیاورد.
او عنوان کرده بود: با توجه به اینکه هر چهار بند این طرح رای آورد و به تصویب رسید، مصوبه باید به شورای نگهبان فرستاده شود تا مغایرتی با قانون اساسی و شرع مقدس نداشته باشد.
او درباره روند ادغام نیز اظهار کرده بود: براساس رای مجلس دولت موظف است تا سه ماه آینده آییننامه شرح وظایف وزارتخانه جدید را به مجلس ارسال کند تا نمایندگان مجلس نظر خود را درباره آن اعلام و وزیر مربوطه را انتخاب کنند.
خواجهپور درباره دیدگاهش نسبت به این ادغام گفته بود: ادغام کار خوبی است زیرا کوچک شدن دولت را به همراه دارد اما انتظار میرفت این اقدام با وجود سه وزارتخانه تخصصی کمی با دقت و کار بیشتری پیش میرفت، هرچند برخی نمایندگان معتقد بودند که تمامی شرح وظایف وزارتخانهها را در وزارتخانه جدید ببریم اما به عقیده من این کار راحتی نخواهد بود و نواقصی را به دنبال خواهد داشت.
به گفته او همیشه انجام هر کاری نقاط مثبت و منفی را به دنبال دارد که باید تلاش کرد تا نقاط ضعف هم به قوت تبدیل شود که این کار در راستای ادغام وزارتخانهی ارتباطات و فناوری اطلاعات با راه و مسکن این است که وزارت ارتباطات را یک سازمان با یک سری زیربخشها ببینند زیرا برنامههای این حوزه بسیار اساسی است و شرکتهایی از قبیل مخابرات که لبه تکنولوژی است، زیرساخت و شرکت فناوری اطلاعات در زیرمجموعه آن قرار دارند.
منتشر شده در
نظرات
ارسال یک نظر