در حال خواندن
وایمکس هم نباشد ما هستیم
0

می‌گویند فناوری وایمکس چند سالی بیشتر به عنوان یک سرویس تجاری دوام نمی‌آورد و منقرض می‌شود. در این صورت تکلیف اپراتورهایی که با پرداخت حق مجوز سنگین و میلیاردی، شبکه وایمکس را در ایران توسعه داده‌اند چه می‌شود؟
ناصر حسین اصفهانی، مدیرعامل شرکت ارتباطات مبین‌نت البته در این زمینه نگرانی ندارد؛ او شرکت‌اش را نه فقط ارائه دهنده وایمکس، بلکه ارائه دهنده باند وسیع اینترنت می‌داند.
درباره وضعیت کنونی و آینده مبین‌نت، با مدیرعامل شرکت گفت‌و‌گویی کرده‌ایم که از نظرتان می‌گذرد.
گفت و گو : عبدالله افتاده –
در حال حاضر شرایط را برای مبین‌نت چگونه ارزیابی می‌کنید؟
خوشبختانه با توجه به فاصله‌ زیاد بین عرضه‌ خدمات باندپهن و تقاضای بالقوه در بازار، شرایط خوبی برای مبین‌نت وجود دارد و با توجه به رویکرد وزیر محترم ارتباطات و فناوری اطلاعات در توسعه خدمات اینترنتی و انتصاب مدیران جدید در وزارت ارتباطات، امیدواریم با توسعه شبکه‌ مبین‌نت با تکنولوژی فعلی و همچنین در آینده‌ نزدیک با فناوری‌های جدیدتر و کارآمدتر بتوانیم سهم قابل توجهی از تقاضای بالقوه‌ بازار را برآورده کنیم.
 
مبین‌نت به شرایط سوددهی رسیده است؟
بله. مبین‌نت به سود عملیاتی رسیده و امیدواریم به سرعت بتوانیم زیان انباشته سال‌های قبل را جبران کنیم. البته با یاری و مساعدت همکاران سخت‌کوش‌مان در مبین‌نت توانسته‌ایم در ابعاد مختلف از جمله شاخص‌های مالی نسبت به طرح تجاری اولیه‌ شرکت بسیار جلوتر باشیم و شرکت را زودتر از برنامه، به سوددهی برسانیم.
در تلکام پارسال با هم گفت‌وگو کردیم و همان‌جا شما گفتید که برای کاهش میزان تعهدات درخواست داده‌اید. آیا رگولاتوری پاسخی به این درخواست داده است؟
برای یادآوری توضیح بدهم که در برخی شهرها و مناطق به دلیل تعداد بسیار اندک مشترک، ارائه وایمکس توجیه ندارد، به همین دلیل خواستار کاهش تعهدات راه‌اندازی شبکه شدیم. درخواست مبین‌نت پس از طی مراحل کارشناسی به کمیسیون تنظیم مقررات ارجاع شده است که در مرحله‌ اول، کمیسیون با بخشی از آن موافقت کرد و سایر موارد هنوز در دست بررسی است اعلام نتیجه نشده است.
 
درخواست مبین‌نت برای کاهش تعهدات پوششی شهرها به چه میزان بوده است؟
درخواست ما کاهش تعداد شهرها به ۱۲۰ شهر از مجموع ۳۰۷ شهر اشاره شده در ضمائم پروانه است که توسط مبین‌‌نت در زمان تحویل مدارک شرکت در مزایده ارائه شده بود.
 
با توجه به پروانه تا اکنون برای مبین‌نت جرایمی در نظر گرفته شده است؟ اگر بله میزان جریمه چقدر است؟
در پروانه اشاره‌ای به مبلغ و فرمول جریمه نشده و مرجع تصمیم‌گیری در رابطه با بخشش و یا تعیین مبلغ جریمه کمیسیون تنظیم مقررات است.
 
به نظر می‌رسد در تهران هم برای توسعه شبکه مشکل دارید و پوشش شبکه کامل نیست. در تهران که تقاضا زیاد است چرا ضعف پوششی دیده می‌شود؟
برای تهران سه فاز توسعه تعریف کرده بودیم که بخش عمده این توسعه محقق شده، اما با وجود داشتن تجهیزات، به دلیل همکاری ضعیف شهرداری تهران و شرکت ارتباط مشترک شهر ۱۵ تا ۲۰ درصد توسعه تهران انجام نشده است. از آبان ماه سال گذشته هم توسعه شبکه تهران متوقف شده و پوشش وایمکس مبین‌نت در مناطق غرب و جنوب غرب ضعیف است. در مناطق شمال و بخشی از شمال شرق نیز شبکه دچار ازدحام ترافیک شده که نیاز است در اسرع وقت در این مناطق افزایش ظرفیت داده شود.
 
با وضعیت کنونی نصب چه تعداد BTS مشکل شبکه مبین‌نت در تهران را حل می‌کند؟
برای پوشش مناسب در تهران حداقل ۶۰ سایت جدید به سرعت باید در این شهر اضافه شود، اما شرکت ارتباط مشترک شهر تاکنون مجوز نصب نداده‌ و این درحالی است که سیاست مبین‌نت استفاده از سایت‌های مشترک و تمرکز سایت‌ها در فضاهای عمومی است و بیش از ۶۰ درصد سایت‌های مبین‌نت در تهران با همراه اول مشترک است و ما در این زمینه پیشتازیم. در چنین شرایطی که ما بیش از همه همکاری کرده‌ایم، انتظار داریم شرکت ارتباط مشترک شهر هم مانع توسعه مبین‌نت نشود.
 
در حال حاضر مبین‌نت چه تعداد مشترک وایمکس دارد؟
شبکه مبین‌نت از مرداد ماه سال ۱۳۸۹ به بهره‌برداری رسیده است و هم‌اکنون ۵۲۰ هزار مشترک در سراسر کشور دارد. ما در ۳۰ استان و ۱۲۲ شهر خدمات وایمکس ارائه می‌کنیم و در چند ماه اخیر نیز شبکه خود را در استان‌های جنوبی مانند فارس و خوزستان توسعه داده‌ایم.
 
با توجه به اینکه وایمکس در دنیا به سمت منسوخ شدن می‌رود، آینده مبین‌نت چه خواهد شد؟
البته ما هم پیش‌بینی می‌کنیم که توسعه و حفظ شبکه وایمکس در آینده دشوار باشد، همین امر باعث می‌شود که مبین‌نت به فکر آینده و استفاده از تکنولوژی جدید نسل چهارم باشد. فراموش نکنید که مبین‌نت ارائه دهنده باند وسیع اینترنت است و وایمکس فقط ابزار است. بنابراین مبین‌نت در بند وایمکس نمی‌ماند و به فکر تغییر ابزار خود متناسب با شرایط و بازار رقابتی روز است. در این زمینه از سال گذشته با سازمان تنظیم مقررات در حال مذاکره در مورد استفاده از تکنولوژی LTE هستیم و توافق‌های اولیه برای اجرای پایلوت هم انجام گرفته ولی هنوز به جمع‌بندی نهایی نرسیده‌ایم.
 
با توجه به اینکه وایمکس در حال منسوخ شدن است آیا در خرید تجهیزات فعلی و پشتیبانی در آینده دچار مشکل نخواهید شد؟
ما معتقدیم مقوله وایمکس با کاری که مبین‌نت انجام می‌دهد متفاوت است. همان‌طور که گفتم ما خود را ارائه‌ دهنده باند وسیع می‌دانیم و وایمکس تنها یکی از روش‌های ارائه باند وسیع است. مشخص است که وایمکس در رقابت با تکنولوژی‌های آینده از قبیل ۳G (نسل سوم موبایل) و LTE (نسل چهارم)، آینده روشنی نخواهد داشت و در آینده با منسوخ شدن کامل تکنولوژی وایمکس، تهیه تجهیزات آن امکان‌پذیر نخواهد بود. به همین دلیل به طور جدی با سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی صحبت کرده‌ایم و آنها به طور ضمنی موافقت‌هایی را برای ارتقای تکنولوژی به نسل بالاتر اعلام کرده‌اند، اما هنوز مجوز رسمی و نهایی صادر نشده است. البته مبین‌نت برای گرفتن امتیاز بهره‌برداری از وایمکس در سراسر کشور ۱۰۶ میلیارد تومان حق لیسانس پرداخت کرده که این رقم بالایی بود و دلیل آن نیز قیمت پایه‌ای بود که سازمان تنظیم مقررات در آن زمان تعیین کرده بود. بهتر بود به جای تعیین رقم بالا برای حق لیسانس، این رقم می‌توانست صرف توسعه شبکه شود. با توجه به اینکه ما در آینده‌خواهان ارتقای تکنولوژی هستیم امیدواریم رگولاتوری با توجه به این موضوع برای ارائه مجوز جدید مطالبه حق لایسنس جدیدی از مبین‌نت نداشته باشد.
قرار نیست با رفتن تکنولوژی اپراتور از بین برود بلکه می‌توان تکنولوژی قدیمی وایمکس را با تکنولوژی‌های جدید LTE جایگزین کرد. البته LTE برای باند وسیع طراحی شده اما نسل سه قابلیت‌های کمتری نسبت به وایمکس دارد و برای موبایل مناسب است.
 می‌دانیم که تا ۴ یا ۵ سال آینده از نظر تکنولوژی وایمکس می‌توانیم جلو برویم؛ اما واقعاً فکر می‌کنیم که باید پیش از اینکه تکنولوژی منسوخ شود، بتوانیم تکنولوژی جدید را وارد کنیم، همچنان که بخش مهمی از تجهیزات ما هم اکنون قابلیت ارتقاء به LTE را دارند.
یکی از جذابیت‌های وایمکس امکان استفاده از اینترنت در حال حرکت است. آیا این آمادگی در شبکه مبین ایجاد شده که با پایان دوره انحصار اپراتور سوم، موبیلیتی وایمکس برای مشترکان فعال شود؟
تجهیزات وایمکس قابلیت استفاده در حین حرکت را دارد و این موضوع در شبکه ما از روز اول هم امکان‌پذیر بود و تنها منتظر ارائه مجوز از سوی رگولاتوری برای این سرویس بودیم که هنوز مجوزی در این زمینه صادر نشده است. امیدواریم با پایان دوره انحصار اپراتور سوم و یا زودتر از آن مجوز موبیلیتی برای مبین‌نت صادر شود.
 
تعرفه‌های وایمکس نزدیک به چهار سال است که تغییر نکرده است. آیا تعرفه‌های فعلی از نظر شما مورد قبول است؟
دقیقا. تعرفه‌های وایمکس چهار سال است که تغییر نکرده و دو سال است که بدون بازنگری تمدید می‌شود. ما از سازمان تنظیم مقررات درخواست داشتیم با توجه به تورم این مصوبه بازنگری شود. این تعرفه‌ها خیلی قدیمی شده و تغییرات اقتصادی کشور در آن لحاظ نشده است. تعرفه‌های نامناسب به نفع مصرف کننده هم نیست، چرا که سرویس دهند دچار مشکل می‌شود و به کیفیت خدمات صدمه می‌خورد.
نباید معیار تعرفه‌گذاری برای اپراتورهای وایمکس با PAPها مشابه باشد چرا که سرمایه‌گذاری در شبکه وایمکس بر خلاف ADSL دارای هزینه‌های زیادی است و نظام تعرفه آن بیشتر به اپراتورهای موبایل نزدیک است و اگر اپراتور وایمکس نتواند به اندازه‌ای کافی سرمایه‌گذاری و درآمد جذب کند، قطعا نمی‌تواند به راحتی ادامه حیات دهد.
 
آیا محصول جدید در نمایشگاه تلکام امسال ارائه خواهید کرد؟
مبین‌نت مانند دوره‌های گذشته در این نمایشگاه سرویس‌های خود را ارائه خواهد کرد اما با این تفاوت که در نمایشگاه امسال مبین‌نت یک مودم جیبی جدید با قابلیت‌های بیشتر ارائه خواهد کرد که اجازه بدهید جزئیاتش در نمایشگاه اعلام شود. تنها می‌توانم بگویم این مودم منحصر به فرد است و تاکنون در ایران و به احتمال قوی در دنیا عرضه نشده است.
 
دو سال پیش قرار بود سرویس وای‌فای مبین‌نت به نام وایمو در مراکز تجاری و نقاط پرتردد شهر تهران با همکاری شهرداری راه‌اندازی شود اما در آن زمان رگولاتوری به دلیل نبود مجوز در این بخش از ارائه سرویس جلوگیری کرد. ارائه این سرویس به کجا انجامید؟
از سال گذشته سرویس وای‌فای مبین‌نت راه‌اندازی تجاری شده و ارائه سرویس‌های جدیدتر این سرویس در دستورکار امسال قرار دارد. در زمینه دریافت مجوز نیز با رگولاتوری در حال مذاکره هستیم.
 
در شبکه وایمکس امکان ارائه سرویس VOIP به مشترکان هست و مبین‌نت نیز براساس پروانه اجازه ارائه این سرویس را دارد، چرا به منظور افزایش قدرت رقابت در بازار اقدام به ارائه این سرویس نمی‌کنید؟
طبق پروانه VOIP یکی از خدمات اپراتور وایمکس است. اما اکنون مشترک VOIP نداریم، اصولاً نیز اپراتورهای باندپهن علاقه‌ای به ارائه سرویس VOIP ندارند. اگر چه در زمینه ایجاد سرویس VOIP سرمایه‌گذاری کرده‌ایم، اما از لحاظ فنی و اقتصادی تصمیم به ارائه این سرویس نداریم. زیرا برقراری ارتباط VOIP در سطح وسیع نیاز به سایت‌های متعدد و سرمایه‌گذاری قابل توجهی دارد که ممکن است به دلیل کمبود سایت در برخی مناطق کیفیت مکالمات، مشتریان را راضی نکند و روی سرویس مبین‌نت تأثیر منفی روانی بگذارد. همچنین ممکن است سرویس VOIP با قیمت‌های فعلی برای اپراتور به صرفه نباشد.
 
در پروانه وایمکس به صراحت اشاره شده که اپراتورهای وایمکس نباید از استفاده از مودم‌های تهیه شده توسط مشترکان جلوگیری کنند. با توجه به این موضوع اگر مشترکان ایرانسل قصد استفاده از شبکه مبین‌نت را داشته باشند، شما این امکان را برای آنها فراهم می‌کنید؟
 براساس آنچه در پروانه قید شده، اپراتورهای وایمکس ملزم هستند که اگر مشترکی درخواست داشت که با مودم شخصی به شبکه وارد شود و از نظر فنی مودم مشکلی با شبکه نداشت، اپراتور باید مشترک را بپذیرد. اما در عمل تقاضا برای ورود به شبکه با مودم اپراتورهای دیگر آن قدر نیست که به عنوان مسئله‌ای مطرح شود. البته اخیرا در مواردی دیده شده که برخی از اپراتورها که به مشترکان اعلام می‌کند می‌توانند با مودمی که از اپراتور دیگری خریده‌اند به اپراتور جدید منتقل شوند. از نظر تجاری مشکلی با این موضوع نداریم اما معتقدیم جذب مشترک اپراتور دیگر با این روش غیراخلاقی است و ما در این کار پیشقدم نمی‌شویم.
 
 
تعدادی از شرکت‌ها بدون اینکه مجوز داشته باشند سرویس وای‌فای را به اسم وایمکس به فروش می‌رسانند، در این زمینه شکایتی به رگولاتوری ارائه نداده‌اید؟
متاسفانه هم‌اکنون ۲۰ هزار مشترک در تهران به اسم وایمکس سرویس وای‌فای می‌گیرند و این تخلف است و رگولاتوری باید این موضوع را پیگیری کند. این در حالی است که از اپراتورهایی که از رگولاتوری به منظور ارائه وایمکس مجوز گرفته‌اند تنها دو اپراتور فعال هستند و مابقی فعالیت مشخصی ندارند.
 
 

درباره نویسنده
عبداله افتاده
دانش آموخته رشته روابط عمومی الکترونیک هستم، به واسطه شرایط زندگی رشته‌های مختلف کاری را تجربه کردم، تا اینکه در سال 1380 با ورود به خبرگزاری ایرنا استان تهران به عنوان خبرنگار متوجه اشتیاق فراوان به این حرفه شدم. از آن زمان تاکنون نیز در رسانه‌های مختلف در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات مشغول به فعالیت بوده‌ام. موجب خرسندی است اگر انتقادات، پیشنهادات و سوژه های خبری خود را از طریق کانال‌های ارتباطی زیر با من به اشتراک بگذارید.

ارسال یک نظر