در حال خواندن
هواوی چگونه بزرگترین تولید کننده تجهیزات مخابراتی دنیا شد
0

نود فناوری-شرکت فناوری هواوی یک کمپانی چند ملیتی چینی است که در زمینه‌ی تجهیزات شبکه و مخابرات فعالیت می‌کند. این شرکت در سال ۲۰۱۲ از شرکت سونی اریکسون پیشی گرفت و امروزه به‌عنوان بزرگ‌ترین ارائه‌دهنده‌ی سرویس‌های ارتباطی شناخته می‌شود. شرکت هواوی در سال ۱۹۸۷ توسط رن ژنگفی، مهندس سابق ارتش آزادی‌بخش خلق چین راه‌اندازی شد. این شرکت در ابتدای تأسیس خود بر تولید سویچ‌های تلفن تمرکز کرده بود؛ اما امروزه کسب‌و‌کار خود را به ساخت شبکه‌ها و تجهیزات ارتباطی و ارائه‌ی خدمات عملیاتی و مشاوره به شرکت‌های چینی و خارجی گسترش داده است. این شرکت تا سال ۲۰۱۶ حدود ۱۸۰ هزار کارمند در سراسر جهان داشت. شرکت هواوی اهمیت زیادی به تحقیق و توسعه می‌دهد؛ به‌طوری که بیش از ۲۱ مرکز تحقیقاتی در کشورهایی مانند چین، آمریکا، کانادا، انگلستان، پاکستان، فنلاند، فرانسه، بلژیک، آلمان و … دارد. بیش از ۷۶ هزار نفر تنها در بخش تحقیق و توسعه‌ی این شرکت‌ مشغول به کار هستند.

داستان شکل‌گیری برند هواوی

دولت چین در دهه‌ی ۱۹۸۰ تلاش زیادی برای توسعه‌ی زیرساخت ارتباطات کشور انجام داد. در آن زمان سویچ‌های تبادل تلفن، هسته‌ی اصلی شبکه‌های مخابراتی بودند. در اواخر این دهه تعدادی از گروه‌های تحقیقاتی چینی تلاش کردند تا این تکنولوژی را از طریق سرمایه‌گذاری مشترک با شرکت‌های خارجی به دست آورند و توسعه دهند. رن ژنگفی شرکت هواوی را در سال ۱۹۸۷ در شنزن چین بنیان‌ گذاشت. او به جای تکیه بر سرمایه‌گذاری مشترک با شرکت‌های خارجی که معمولا تمایلی به انتقال تکنولوژی خود به شرکت‌های چینی نداشتند، راه دیگری انتخاب کرد. او روی تحقیق و توسعه‌ی محلی برای تولید سویچ‌ با استفاده از مهندسی معکوس تکنولوژی خارجی‌ تمرکز کرده بود. در آن زمان تمام تکنولوژی ارتباطی چین از کشورهای خارجی وارد می‌شد. درنتیجه رن تلاش کرد یک شرکت ارتباطی داخلی و قابل رقابت با شرکت‌های خارجی تأسیس کند.

این شرکت در زمان تأسیس خود تنها ۲۱ هزار یوان سرمایه داشت. نشریه گزارش اقتصاد شرق دور اعلام کرد که شرکت هواوی مبلغ ۸.۵ میلیون دلار وام از بانک‌های محلی دریافت کرده است؛ در صورتی که شرکت این موضوع را تکذیب کرد. نام هواوی از ترجمه‌ی نام چینی آن یعنی 华为 به دست آمده است. ریشه‌ی کاراکتر 华 از 花 به دست آمده که به معنای گل است. همین موضوع لوگوی هواوی را توجیه می‌کند. البته این کاراکتر به معنی پرزرق‌و‌برق و باشکوه نیز شناخته می‌شود. کاراکتر دوم یعنی 为 به معنای عمل یا دستاورد است. بنابراین می‌توان گفت کلمه‌ی هواوی به معنای دستاورد چینی است.

مدل کسب‌و‌کار شرکت در طول سال‌های اول، عمدتا روی فروش مجدد سویچ‌هایی که از هنگ‌کنگ وارد می‌شدند تمرکز داشت. این شرکت در همان زمان سرمایه‌گذاری بزرگی روی مهندسی معکوس انجام داد و قصد داشت تکنولوژی تولیدی خودش را توسعه دهد. شرکت هواوی در سال ۱۹۹۰ حدود ۶۰۰ کارمند در بخش تحقیق و توسعه‌ داشت و سویچ‌های PBX تولیدی خود را به هتل‌ها و شرکت‌های کوچک می‌فروخت. اولین موفقیت بزرگ هواوی در سال ۱۹۹۳ و بعد از راه‌اندازی C&C08، برنامه‌ی کنترل سویچ تلفن اتفاق افتاد. این سویچ‌ها در آن زمان قدرتمندترین نمونه موجود در چین بودند. این شرکت با استقرار در شهرهای کوچک و مناطق روستایی و با تأکید بر خدمات و قابلیت‌ سفارشی‌سازی، توانست به بازار اصلی راه پیدا کند. شرکت هواوی همچنین روابط سرمایه‌گذاری مشترکی با مقامات محلی آغاز کرد. به این صورت که مبلغی از سود سهام خود را به آن‌ها می‌داد و آن‌ها نیز در عوض از محصولات هواوی برای شبکه‌ی خود استفاده می‌کردند.

شرکت هواوی همچنین توانست یک قرارداد کلیدی برای ساختن اولین شبکه‌ی مخابراتی ملی برای ارتش آزادی‌بخش خلق به دست آورد. این قرارداد برای توسعه‌ی کسب‌و‌کار آن‌ها کوچک بود؛ اما قدم بزرگی برای گسترش روابط آن‌ها به شمار می‌رفت.

رن در سال ۱۹۹۴ ملاقاتی با دبیر کل حزب ترتیب داد و به او گفت  تکنولوژی تجهیزات سویچینگ به نوعی با امنیت ملی در ارتباط است. درنتیجه ملتی که تجهیزات شبکه‌ی خودش را نداشته باشد مانند کشوری است که ارتش نظامی نداشته باشد. دبیر کل حزب با صحبت‌های رن در این رابطه هم‌عقیده بود. این موضوع باعث گسترش فعالیت‌های شرکت هواوی شد. یکی دیگر از مهم‌ترین نقاط عطف این شرکت در سال ۱۹۹۶ بود؛ زمانی که دولت پکن سیاست‌های صریح حمایت از تولیدکنندگان داخلی و محدود کردن دسترسی به محصولات رقبای خارجی را پذیرفت. شرکت هواوی، هم توسط دولت و هم توسط ارتش مورد حمایت قرار گرفته بود و درنتیجه مراکز بیشتری را به تحقیق و توسعه اختصاص داد.

شرکت هواوی در سال ۱۹۹۷ اولین قرارداد خارج از کشور خود را مبنی بر ارائه‌ی ثابت خدمات شبکه به کشور هنگ‌کنگ به دست آورد. هواوی در پایان همان سال محصولات مبتنی بر GSM بی‌سیم خود را راه‌اندازی کرد و خدماتی مانند CDMA (دسترسی چندگانه تقسیم کد) و UMTS (سرویس جهانی موبایل) را نیز تحت پوشش قرار داد. شرکت در سال ۱۹۹۹ یک مرکز تحقیق و توسعه در بنگلور هند راه‌اندازی کرد تا طیف وسیعی از نرم‌افزار مخابراتی را توسعه دهد.

هواوی بعد از سال ۲۰۰۰ سرعت نفوذ به بازارهای خارج از کشور را گسترش داد و میزان فروش خود را به بیش از ۱۰۰ میلیون دلار افزایش داد. این شرکت در تمام این سال‌ها از هر فرصتی برای تأسیس مراکز تحقیق و توسعه در کشورهای خارجی استفاده می‌کرد و توانست در سال ۲۰۰۲ میزان فروش خود را به ۵۵۲ میلیون دلار برساند.

سال ۲۰۰۴ نیز سال مهمی برای شرکت هواوی بود؛ زیرا در این سال توانست قراردادی به مبلغ ۲۵ میلیون دلار به‌منظور ساخت نسل سوم شبکه‌ها با یک اپراتور تلفن همراه اروپایی امضا کند. در سال ۲۰۰۵ قراردادهای هواوی برای اولین بار از سطوح بین‌المللی نیز فراتر رفت و این شرکت توافق‌نامه‌ی جهانی را با شرکت ودافون امضا کرد. طی این قرارداد اولین شرکت چینی تأمین‌کننده‌ی تجهیزات مخابراتی، عنوان تأمین‌کننده‌ی مصوب را از طرف زنجیره‌ی تأمین جهانی ودافون دریافت کرد. شرکت هواوی همچنین قراردادی با مخابرات بریتانیا (BT) مبنی بر ارائه‌ی خدمات شبکه امضا کرد.

شرکت هواوی در سال ۲۰۰۹ اولین موبایل اندروید خود را با همکاری تی‌موبایل به بازار عرضه کرد. این شرکت بعد از ورود به دنیای موبایل، هر سال مدل‌های باکیفیت‌تری به بازار معرفی کرد. هواوی اسند اولین موبایل سری اسند بود که در تابستان سال ۲۰۱۲ معرفی شد. این موبایل اندروید ۲.۱ داشت و بسیار مورد استقبال قرار گرفت.

شرکت هواوی در سال ۲۰۱۰ با فروش بیش از ۲۱.۸ میلیارد دلار به‌عنوان یکی از ۵۰۰ شرکت برتر دنیا معرفی شد.

زندگی شخصی رن ژنگفی

رن ژنگفی در تاریخ ۲۵ اکتبر سال ۱۹۴۴ در یک خانواده‌ی روستایی در چین به دنیا آمد. پدر و مادر او هر دو معلم مدرسه بودند. او دوران ابتدایی و متوسطه‌ی خود را در استان گوئیژو سپری کرد و سپس در سال ۱۹۶۳ برای تحصیل در رشته‌ی مهندسی عمران و معماری وارد مؤسسه‌ی چونگ‌کینگ شد. رن بعد از اتمام درس تا سال ۱۹۷۴ در شرکت‌های مهندسی عمران کار کرد؛ تا اینکه به‌عنوان سرباز و به‌منظور تأسیس کارخانه فیبر شیمیایی لیا یانگ به سپاه مهندسی ارتش پیوست.

او در طول این سال‌ها به‌عنوان تکنسین، مهندس و حتی معاون مدیر خدمت کرد. او به دلیل عملکرد بسیار خوبی که داشت به کنفرانس ملی علوم سال ۱۹۷۸ دعوت شد. بعد از تخریب تمام سپاه مهندسی چین توسط دولت، رن ژنگفی نیز خودش را از ارتش بازنشسته کرد. او سپس در پایگاه خدمات تدارکاتی شرکت نفت شنژن مشغول به کار شد؛ اما به دلیل نارضایتی از کارش تصمیم گرفت شرکت هواوی را تأسیس کند. او این شرکت را با سرمایه تقریبی ۵ هزار دلار راه‌اندازی کرد. این شرکت در ابتدای کار خود تجهیزات تلفنی برندهای هنگ‌کنگی را به فروش می‌رساند. او از سال ۱۹۸۷ تا به امروز مدیرعامل این شرکت است. مجله‌ی تایم او را به‌عنوان یکی از ۱۰۰ چهره‌ی تأثیرگذار در سال ۲۰۰۵ معرفی کرد. ۱.۴۲ درصد سهام شرکت هواوی به نام رن است که ارزش آن در سال ۲۰۱۰ حدود ۴۵۰ میلیون دلار تخمین زده شد.

شکایت از شرکت هواوی

شرکت سیسکو در سال ۲۰۰۳ هواوی را به دزدیدن کدهای روتر و سویچ شرکت خود متهم کرد. شرکت هواوی این کدها را از روی محصولات خود برداشت و پرونده‌ی شکایت آن‌ها بعد از مدتی بسته شد.

حقایق جالبی در مورد برند هواوی

زمانی که صحبت از گوشی هوشمند به میان می‌آید شاید برند هواوی اولین برندی نباشد که به ذهنمان می‌رسد؛ اما این شرکت همیشه نقش پررنگی در زمینه‌ی توسعه‌ی خدمات مخابراتی داشته است.

۱- رن ژنگفی در زمان تأسیس هواوی ۴۲ سال سن داشت

هرگز فکر نکنید که برای کارآفرینی و راه انداختن یک کسب‌و‌کار جدید دیر شده است. رن ژنگفی شرکت هواوی را در سن ۴۲ سالگی راه‌اندازی کرد. او اکنون ۷۱ سال دارد و همچنان مدیرعامل شرکت است. او همچنین به‌عنوان ۵۵۶‌امین فرد ثروتمند چین شناخته می‌شود.

۲- هواوی بزرگ‌ترین تولیدکننده‌ی تجهیزات شبکه است

برند هواوی شاید به‌عنوان یک برند برتر در صنعت تولید گوشی هوشمند شناخته نشود؛ اما به‌عنوان بزرگ‌ترین تولیدکننده‌ی تجهیزات شبکه در دنیا شناخته می‌شود. بسیاری از شرکت‌های بزرگ سراسر دنیا از محصولات هواوی برای تجهیزات شبکه‌ی خود استفاده می‌کنند.

۳- هواوی با ۸۰ درصد شرکت‌های مخابراتی همکاری می‌کند

ودافون، موتورولا و تی‌موبایل از جمله شرکت‌های بزرگی هستند که با هواوی همکاری می‌کنند. این شرکت همچنین اسپانسر بسیاری از رویدادها و تیم‌های ورزشی مانند آرسنال، پاری سن ژرمن و … است.

۴- هواوی بیش از یک میلیون دلار در دانشگاه کانادا سرمایه‌گذاری کرده است

شرکت هواوی با هدف توسعه‌ی یک آزمایشگاه تحقیقاتی در مورد فناوری و خدمات سرویس‌های ابری، ۱.۴ میلیون دلار روی یکی از دانشگاه‌های کانادا سرمایه‌گذاری کرده است. این شرکت همچنین اسپانسر برنامه‌ی آینده‌ی دانشگاه MITبرای مطالعه‌ی آینده‌ی صنعت ارتباطات است.

۵- کارمندان صاحب عمده‌ی شرکت هواوی هستند

هواوی شرکتی است که بخش عمده‌ای از مالکیت خود را از طریق سهام به کارمندانش داده است. درواقع از این روش برای کاهش کنترل دولت روی شرکت استفاده می‌کند. به عبارتی کارمندان، صاحب بخش عمده‌ای از سهام شرکت هستند و ۶۴ درصد آن‌ها در این طرح شرکت داده شده‌اند. سهام این کارمندان غیر قابل معامله است و بر اساس عملکردشان به آن‌ها پاداش داده می‌شود. زمانی که کارمندی هواوی را ترک کند، سهام او به شرکت بازگردانده می‌شود. البته این به این معنا نیست که کارمندان می‌توانند شرکت را کنترل کنند. هواوی تحت مدیریت رن ژنگفی قرار دارد و همه‌ی تصمیم‌های مهم زیر نظر او انجام می‌شود. با این حال کارمندان کل شرکت هر ۵ سال به ۵۱ نماینده رأی می‌دهند و این ۵۱ نفر، ۱۷ مدیر اصلی شرکت را انتخاب می‌کنند.

۶- این شرکت مشکلات جدی با امنیت آمریکا دارد

دولت آمریکا همواره در مورد همکاری این شرکت و دولت چین با هدف جاسوسی شک داشته و بارها این شرکت را به چالش کشیده است. دولت آمریکا تحقیقات زیادی در رابطه با این موضوع انجام داده است. با اینکه تا به حال هیچ مورد مشکوکی مشاهده نشده؛ اما دولت آمریکا هنوز اعتماد کاملی به این شرکت پیدا نکرده است.

وضعیت کنونی برند هواوی

محصولات و خدمات شرکت هواوی در بیش از ۱۷۰ کشور دنیا عرضه می‌شوند. این برند توانسته است عنوان سومین برند پرطرفدار موبایل را در سال ۲۰۱۵ از آن خود کند. گروه کسب‌و‌کار هواوی از دستاوردهای بخش تحقیق و توسعه‌ی خود برای نوآوری در محصولات جدید استفاده می‌کند. این شرکت در سال ۲۰۱۱ اعلام کرد که درآمد شرکت با رشد ۳۰ درصدی همراه بوده است. محصولات و خدمات شرکت به ۳ دسته‌ی ساخت شبکه و سرویس‌های ارتباطی، ارائه‌ی نرم‌افزارها و تجهیزات شبکه به دولت‌ها و شرکت‌ها و تولید محصولات الکترونیکی مانند موبایل، تبلت، لپ‌تاپ و … تقسیم‌بندی می‌شود. هواوی تنها برند چینی است که در لیست باارزش‌ترین برندهای سال ۲۰۱۷ مجله‌ی فوربز معرفی شده است.

شرکت هواوی در نمایشگاه لوازم الکترونیکی (IFA) در سال ۲۰۱۷، در مورد عصر جدیدی از نوآوری‌های گوشی هوشمند صحبت کرده است. آن‌ها با معرفی تراشه کرین ۹۷۰، چشم‌انداز جدید هواوی در مورد آینده‌ی هوش مصنوعی را به بازار عرضه کردند. هواوی با استفاده از قدرت رایانش ابری و سرعت پردازش هوش مصنوعی، در حال وارد کردن نسل جدیدی از تجربه‌ی هوش مصنوعی به زندگی انسان‌ها است.

درباره نویسنده
مهدی مقدم

ارسال یک نظر