در حال خواندن
همراه اول رتبه نخست در پوشش ارتباطات موبایلی
0

در سال ۱۹۷۳ میلادی، یعنی درست در  ۱۴ فروردین ۱۳۵۲ شمسی اولین تماس تلفنی موبایل با موبایل‌های اولیه توسط مارتین کوپر یکی از مدیران شرکت موتورولا از خیابانی در نیویورک به رئیس شرکت رقیب موتورولا انجام گرفت. از چگونگی فراگیری استفاده از تلفن های همراه در سایر کشورها بگذریم مرور روزها و سال های اولیه ورود موبایل به کشورمان از بسیاری جهات جذاب است.

پس از  ورود تجهیزات تلفن همراه در سال ۷۲ و نصب و تست شبکه در برخی از نقاط شهر تهران ثبت نام برای واگذاری سیم کارت آغاز شد اما هیچ کس از این ابزار ارتباطی استقبال نکرد. کار به  جایی رسید که شرکت پست آن زمان برای کارکنانی که اقدام به ثبت نام سیم کارت می کردند ۵ هزار تومان پاداش در نظر گرفت. این درحالی بود که رقم ثبت نام سیم کارت با گوشی ۶۰۰ هزار تومان بود.

شرکت مخابرات برای اینکه سیم کارت ها را بفروشد راه بازاریابی را انتخاب کرد. گروه های هدف پزشکان، بازاریان و مسئولان دولتی بوندند. در مرحله بعد بین تمامی نمایندگان مجلس سیم کارت توزیع شده، وزیر وقت جزء اولین افرادی بود که سیم کارت دار شد و با موبایل خود مکالمه کرد اما هیچ مشخص نشد که اولین مکالمه توسط چه کسی انجام شد.

پس از روشن شدن آنتن های تلفن همراه در سال ۷۳ قیمت سیم کارت در بازار به ۲ میلیون تومان رسید. سال ۱۳۷۴ دوباره ثبت نام کلید خورد. با آغاز ثبت نام صف هایی طولانی شکل گرفتند به طوریکه بعضی مواقع ۲۴ ساعت طول می کشید تا فرد متقاضی بتواند به باجه ثبت نام برسد.

با افزایش تعداد مشترکان ، اداره تحقیقات و مطالعات اجتماعی در روابط عمومی شرکت مخابرات ایران با درج آگهی هایی در روزنامه های آن زمان اقدام به برگزاری کلاس آموزش آشنایی با نحوه استفاده از تلفن همراه کرد.

نخستین تیزر تلویزیونی برای موبایل “با تلفن همراه همیشه در دسترس باشید” بود. شعاری که با گذشت سال ها به نظر می رسد تا تحقیق نهایی فاصله چندانی نداشته باشد.

در این گزارش سهم اپراتورها در ایجاد دسترسی مردم به ارتباطات موبایلی از جهت تعداد شهرهای تحت پوشش، تعداد روستاهای تحت پوشش، درصد پوشش جمعیتی و کیلومتر جاده های تحت پوشش مورد بررسی قرار می گیرد.

تعداد شهرهای تحت پوشش اپراتورها

با توجه به آمار ارایه شده از سوی رگولاتوری تا پایان سه ماهه سوم سال ۹۹ اپراتور اول با تعداد ۱۳۲۳ شهر تحت پوشش با اختلاف کمی از ایرانسل که ۱۳۱۴ شهر را تحت پوشش دارد در صدر قرار دارد. در این بازی رایتل با تعداد ۴۵۸ شهر تحت پوشش در رتبه سوم قرار دارد.

تعداد روستاهای تحت پوشش اپراتورها

در دنیای امروز ارتباطات معنای دیگری دارد. دیگر داشتن ارتباطات آن پدیده لوکسی نیست که در اختیار قشر خاصی باشد. از طرفی نوع مقوله ارتباطی به گونه ای است که باید در همه جا وجود داشته باشد تا برای مصرف کنندگان آن معنی و مفهوم داشته باشد. بنابراین همزمان با شهرها که تحت پوشش ارتباطات موبایلی قرار گرفتند، روستاها نیز از این نعمت بهرمنده شده اند.

از این منظر طبق اعلام سازمان رگولاتوری تا پایان سه ماهه سوم سال ۹۹ سهم اپراتورهای همراه اول، ایرانسل و رایتل به ترتیب ۴۴ هزار و ۹۱۸، ۱۸ هزار و ۸۸۵ و ۶۶۶ شهر بوده است. با توجه به این آمار مشخص می شود که همراه اول با اختلاف زیاد از دو اپراتور دیگر سهم بیشتری در پوشش دهی ارتباطات موبایلی روستاهای کشور داشته است.

درصد پوشش جمعیتی

برای بررسی سهم اپراتورها در ایجاد بهینه وضعیت ارتباطی فاکتور درصد پوشش جمعیتی نقش مهمی دارد. در واقع به واسطه این شاخص شفاف می شود که کدام اپراتور سهم بزرگتری در فراگیری ارتباطات از طریق تلفن همراه داشته است. براساس اعلام سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی تا پایان سه ماهه سوم سال ۹۹ همراه اول ۹۶.۹ درصد از جمعیت کشور را تحت پوشش خود داشته است. سهم اپراتور دوم، ایرانسل در این مورد ۸۷.۲۱ درصد بوده است و رایتل نیز ۵۸.۰۴ درصد را تحت پوشش داشته است.

طبق این آمار همراه اول تا پوشش نهایی فاصله ای ندارد و به نظر می رسد که در واقع پر کردن این فاصله توجیه اقتصادی برای مجموعه ارتباطات کشور را نداشته باشد و پر کردن این فاصله با استفاده از طرح رومینگ ملی منطقی تر و بهینه تر باشد.

از نقطه نظر درصد پوشش جمعیتی ایرانسل و رایتل به ترتیب رتبه های دوم و سوم را دارا هستند.

کیلومتر جاده های تحت پوشش

همانطور که پیشتر نیز اشاره شد ارتباطات از مقوله هایی است که لازمه کارکرد مناسبش این است که در همه جا امکان استفاده از آن وجود داشته باشد. نمی توان در شهرها و روستاها ارتباط داشت و در جاده ها نه. از این منظر میزان جاده های تحت پوشش توسط سه اپراتور همراه اول، ایرانسل و رایتل به ترتیب ۸۲ هزار و ۱۴۶ کیلومتر، ۶۴ هزار و ۶۶ کیلومتر و ۲۷ هزار و ۵۶۳ کیلومتر است. رتبه نخست در این شاخص نیز از آن همراه اول است و دو اپراتور ایرانسل و رایتل به ترتیب در رتبه های دوم  سوم قرار دارند.

درباره نویسنده
مهدی مقدم

ارسال یک نظر