در حال خواندن
هشت روش مرسوم کلاهبرداری را بشناسید
0

در ماه‌های اخیر منابع بانک‌ها برای تسهیلات خرد قفل شده؛ مدعیان جدیدی به میدان آمده‌اند که برای متقاضیان سرگردان نقش فرشته نجات را بازی کنند. توصیه ما این است به آنها اعتماد نکنید.
در ماه‌های اخیر منابع بانک‌ها برای تسهیلات خرد قفل شده؛  مدعیان جدیدی به میدان آمده‌اند که برای متقاضیان سرگردان نقش فرشته نجات را بازی کنند. توصیه ما این است به آنها اعتماد نکنید همیشه کلاهبردارانی در کمین هستند که چشم به ته مانده حساب شما دوخته‌اند. کلاهبرداری‌هایی که همپا با گسترش خدمات الکترونیکی بانکی مدل‌هایش عوض شده است. این کلاهبرداران عموما طعمه‌های‌شان را از میان مشتری‌های خرد بانک‌ها انتخاب می‌کنند. البته برخی کله‌گنده‌های‌شان سراغ کلاهبرداری‌های بزرگ هم می‌روند که ما به آنها فعلا کاری نداریم. در گزارش امروز هشت روش کلاهبرداری شناخته شده را بررسی می‌کنیم. کلاهبرداران حرفه‌ای با این شگرد‌ها ممکن است طعمه خود را هنگام استفاده از خدمات بانکداری الکترونیکی یا حتی هنگام انتظار کشیدن در صف در یک شعبه شلوغ به دام بیندازند.   صف‌های طولانی انتظار؛ محبوب کلاهبرداران یکی از شگردهای جذاب و قدیمی ‌برای کلاهبرداران بانکی صف‌های طولانی بانک‌ها است. شاید برای شما هم پیش آمده در یک شعبه شلوغ در مرکز شهر برای نقد کردن یک چک مدت زیادی را انتظار بکشید و حسابی کلافه شوید. این فضای سنگین کلافه‌کننده یک بهشت واقعی برای کلاهبرداران است. آنها با مهارت در جعل اسناد و سوءاستفاده از اعتماد بیجای مشتریان بانک‌ها، سعی در برداشت مبالغی از حساب شهروندان دارند.

قبل از دستگاه نوبت‌دهی شماره‌های مختلفی دریافت می‌کنند و پس از حضور در صف مشتریان بانک‌ها، هنگام یک مذاکره دوستانه و بدون ایجاد تردید و ابهام در طرف مقابل، در او ایجاد اعتماد می‌کنند، وقتی نوبت‌شان رسید چک و حواله‌های بانکی افراد در حال انتظار را به بهانه طولانی بودن صف دریافت کرده و مبلغ کامل مندرج در آن را به نحو صحیح و بدون کسر تحویل می‌دهند. آنها هنگام دریافت چک با استفاده از مهارت‌شان در جعل اسناد، مبادرت به افزایش حداکثری رقم حواله و چک کرده و پس از آن با استفاده از مدارک هویتی غیر‌واقعی و غیرقابل شناسایی، مبلغ چک جعلی را دریافت می‌کنند.  چگونه در امان بمانیم: تنها راهی که برای مقابله با این شیوه می‌توان پیشنهاد کرد این است که از اعتماد به کسانی که نمی‌شناسید و تازه در صف بانک با آنها آشنا شده‌اید پرهیز کنید. اگر هم عجله داشتید و مجبور بودید چنین کاری انجام دهید بلافاصله موجودی حساب‌تان را چک کنید.

   پیامک‌هایی که نباید به آن اعتماد کنیدیکی دیگر از شیوه‌هایی که مدت‌هاست از سوی کلاهبرداران مورد استفاده قرار می‌گیرد، ارسال پیامک‌هایی با مضمون برنده شدن در مسابقه‌های پیامکی و یا قرعه‌کشی‌های متنوعی است که این روزها از سوی ارگان‌ها و شرکت‌های مختلف تجاری به وفور برگزار می‌شود. با اینکه هر کدام از بانک‌ها به تنهایی و بانک مرکزی به صورت جداگانه بارها و بارها در این مورد هشدار داده اند اما طعم خوش برنده شدن در قرعه کشی بانک برای بسیاری از مشتریان به قدری است که این همه هشدار کارساز نبوده و کلاهبرداران همچنان در حال استفاده از این شیوه هستند.خیلی وقت‌ها فرد بدون اینکه در مسابقه یا قرعه‌کشی هم شرکت کرده باشد با دیدن این پیامک‌ها وسوسه می‌شود و فکر می‌کند درهای خوشبختی به روی او باز شده و در آن لحظه به تنها چیزی که فکر نمی‌کند خطر یک کلاهبرداری است.  چگونه در امان بمانیم: مسئولان بانک مرکزی می‌گویند به هیچ عنوان، به این گونه تماس‌ها اعتنایی نکنید.ضمن آنکه برای واریز وجه به حساب عابر‌ بانک، نیازی به حضور صاحب کارت در کنار دستگاه خودپرداز نیست و عنوان این موضوع که در انتقال وجه با استفاده از شبکه شتاب اشکالی رخ داده، صرفاً شگردی است که کلاهبرداران از آن برای خالی‌ کردن حساب عابر بانک و گرفتن رمز دوم استفاده می‌کنند.

   مدعیان جدید دریافت تسهیلات کلاهبرداران بانکی به‌روز هستند و مدام مشکلات و معضلات نظام بانکی را پیگیری می‌کنند و بر اساس آن ترفندهای‌شان را برای کلاهبرداری به کار می‌بندند. در ماه‌های اخیر بانک‌ها در پرداخت تسهیلات خرد به شدت دچار مشکل شده‌اند و تقریبا منابع‌شان قفل شده، این کافی است که مدعیان جدیدی به وجود بیایند که برای متقاضیان سر‌درگم و سرگردان در شعب بانک‌ها نقش فرشته نجات پیدا کنند و به آنها وعده بدهند در قبال دریافت پنج درصد از وام بدون نیاز به ضامن و چک و مراحل اداری برای‌شان وام می‌گیرند. فقط مشکل اینجاست که این پنج درصد را اول باید بپردازند. بر اساس اطلاعات ما حجم شکایت‌ها از این روش جدید کلاهبرداری در نظام بانکی در ماه‌های اخیر چندین برابر شده است.  چگونه در امان بمانیم: برای اینکه به دام چنین کلاهبردارانی نیفتید هیچ پیشنهادی غیر از اعتماد نکردن به آنها نمی‌شود داد. البته ما هم می‌دانیم که برخی با یکسری ارتباطلات خاص می‌توانند از این کارها هم بکنند اما این دلیل منطقی برای اعتماد کردن به این کلاهبرداران نیست.

   کلاهبردارانی از جنس خود بانک‌هابد نیست اشاره‌ای هم به نوع جدیدی از کلاهبرداری بکنیم که جنسش با بقیه فر‌ق می‌کند. در سال‌های اخیر صندوق‌های قرض‌الحسنه و موسسات مالی به شدت رشد کردند. برخی از آنها مجوزی برای فعالیت ندارند. اما با وعده‌های وسوسه‌کننده پول‌های مردم را جذب کرده‌اند. بانک مرکزی در حال مبارزه با این صندوق‌ها است اما آنان همچنان به فعالیت خود ادامه می‌دهند. مراقب باشید در دام‌شان نیفتید.  چگونه در امان بمانیم: برای اینکه درگیر مسائل این صندوق‌ها و طی کردن مراحل سخت اداری برای دریافت اصل پول‌تان نشوید. بی‌خیال وام‌های ارزان قیمت با سود چهار درصد شوید. اگر هم پول‌تان را در صندوقی سپرده‌گذاری کرده‌اید در اولین فرصت آن را پس بگیرید.

   وام ازدواج؛ برای کلاهبرداران هم جذاب شدوام ازدواج یکی از پرسروصداترین تسهیلات خرد در چند وقت اخیر بوده، حتی پای مجلس هم به میان کشیده شده و حرف از تخلف بانک‌ها در این حوزه به میان آمده است. کلاهبرداران هم به تازگی به این  وام پرطرفدار علاقه‌مند شده‌اند. برای دریافت وام ازدواج، زوج جوان حتما باید از طریق سامانه مخصوص اول ثبت‌نام کنند. اخیرا عده‌ای مدعی شده‌اند بدون انجام این تشریفات می‌توانند وام ازدواج برای زوج‌های جوان بگیرند.  چگونه در امان بمانیم: هرگونه تسهیلاتی که به یک زوج جوان در قالب وام ازدواج تعلق بگیرد اول باید از طریق سایت اصلی مورد تایید باشد. پس زوج‌های جوان بدون توجه به این شایعه‌ها می‌توانند خودشان را از دست این دام‌ها نجات دهند.

   فیشینگ؛ روش قدیمی‌فیشینگ یک روش قدیمی ‌است که از وقتی اینترنت‌بانک در کشور راه افتاده، سودجویان هم پا‌به‌پای آن این شیوه را برای کلاهبرداری جلو می‌برند. خیلی ساده اتفاق می‌افتد. آنها یک سایت که کاملا مشابه سایت بانک مورد نظر شما است طراحی می‌کنند و کاربران با خیال راحت و در حالی که فکر می‌کنند در سایت بانک قرار دارند اقدام به انجام عملیات می‌کنند.   چگونه در امان بمانیم: کاربران اینترنتی بانک‌ها باید سعی کنند حتما ‌ آدرس وارد شده در پروتکل امنیتی HTTPS باشد. ضمن اینکه برای هر خرید اینترنتی یک سری اطلاعات لازم است اگر با درخواست اطلاعات اضافه مواجه شدید حتما به آدرس شک و از دادن این اطلاعات اجتناب کنید.

    افزایش جذابیت دستگاه‌های کارت‌خوان برای سودجویان دستگاه کارت‌خوان و کارت کشیدن هم برای کلاهبرداران جذاب شده، قبلا فقط مشتریان فروشگاه‌ها مورد تهدید بودند اما جدیدا بانک مرکزی به فروشنده‌ها هم هشدار داده که مراقب شیوه‌های جدید کلاهبرداری باشند.  چگونه در امان بمانیم: یکی از هشدارهای همیشگی مسئولان بانکی به مشتریان فر‌وشگاه‌ها این است که به هیچ‌وجه رمزشان را در اختیار فروشنده‌ها قرار ندهند و موقع استفاده از دستگاه کارت‌خوان خودشان رمز را وارد کنند. بسیاری از کلاهبرداران با ایجاد فروشگاه‌ها و مغازه‌های صوری در فکر دستیابی به رمز و حساب‌های مشتریان هستند. بانک مرکزی به دارندگان دستگاه‌های کارت‌خوان هم توصیه کرده به جز ورود رمز، کلیه عملیات مربوط به خرید از قبیل کشیدن کارت، ثبت مبلغ، اخذ رسید و گرفتن موجودی را شخصا انجام دهند.

   دفترچه‌های بانکی؛ خطر فراموش شده با گسترش بانکداری الکترونیکی و نبود نیاز به ارائه دفترچه حساب در بسیاری از عملیات بانکی، خیلی‌ها دیگر دفترچه بانکی‌شان را جدی نمی‌گیرند. شاید کم نباشند تعداد افراد دور و بر شما که نمی‌دانند اصلا دفترچه حساب‌شان کجاست. همین موضوع باعث شده کلاهبرداران به استفاده از قدیمی‌ترین روش خود یعنی استفاده از دفترچه بانکی افراد روی آورند.  چگونه در امان بمانیم: دفترچه‌های حساب بانکی یک سند بسیار مهم است. مطمئن شوید که این سند درهرجا، چه خانه و چه محل کار یا هنگامی‌ که در مسافرت هستید در دسترس‌تان هستند. زمانی که از آن استفاده نمی‌کنید بهتر است در گاوصندوق باشد.

درباره نویسنده
عبداله افتاده
دانش آموخته رشته روابط عمومی الکترونیک هستم، به واسطه شرایط زندگی رشته‌های مختلف کاری را تجربه کردم، تا اینکه در سال 1380 با ورود به خبرگزاری ایرنا استان تهران به عنوان خبرنگار متوجه اشتیاق فراوان به این حرفه شدم. از آن زمان تاکنون نیز در رسانه‌های مختلف در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات مشغول به فعالیت بوده‌ام. موجب خرسندی است اگر انتقادات، پیشنهادات و سوژه های خبری خود را از طریق کانال‌های ارتباطی زیر با من به اشتراک بگذارید.

ارسال یک نظر