در حال خواندن
لوکس دانستن کالاهای فاوا اشتباه است
0

بازار کامپیوتر به اجبار با نوسانات قیمت ارز و چند نرخی شدن دلار کنار آمده و به ثبات نسبی رسیده بود که تغییر در اولویت‌های دریافت ارز و سقوط کالاهای IT از اولویت پنجم به اولویت نهم و دهم تخصیص ارز مرجع توسط مرکز مبادلات ارزی شوک دوباره‌ای به بازار وارد کرد.
گزارش: حامد گل‌جان اکبری
هم ردیف شدن کالاهای IT با کاغذ سیگار، توتون و تخم پرندگان و همچنین اعلام دو برابر شدن حقوق ورودی کالاهای IT در آینده خبرهایی بود که آخر هفته را به کام بازار کامپیوتر تلخ کرد.
سه شنبه گذشته، کرمانشاهی معاون کل سازمان توسعه تجارت از تغییر در ۱۰ اولویت دریافت ارز مرجع خبر داد و گفت: این اقدام در راستای اجرای دستور رییس جمهور برای غربالگری اولویت‌های ارزی انجام شده است. به این ترتیب نوت‌بوک، تبلت و قطعات کامپیوتری در اولویت نهم و موبایل و کالاهای مرتبط با آن در اولویت دهم قرار گرفت.
این تغییر اولویت درحالی صورت می‌گیرد که با توجه به تحریم‌ها علیه کشور عرضه این کالاها به داخل کشور با دشواری بسیاری صورت می‌گیرد و تا قبل از تغییر اولویت کالاها نیز واردکنندگان با درصد ریسک بالایی اقدام به واردات این کالاها می‌کردند.
همچنین این اتفاق در شرایطی رخ می‌دهد که دولت به شدت روی برقراری دولت الکترونیکی تاکید می‌کند و خود به عنوان بزرگ‌ترین مصرف‌کننده کالاهای IT در بازار مطرح است.
تغییر در اولویت کالاهای IT در صورت عملی شدن می‌تواند به شدت روی قیمت این کالاها و همچنین میزان عرضه آنها تاثیر گذار باشد.
 
کالای سرمایه‌ای نه مصرفی
یکی از دلایلی که موجب شده تا در اولویت‌های دریافت ارز به کشور غربالگری صورت بگیرد، جلوگیری از ورود کالاهای لوکس یا به عبارتی صرف ارز برای واردات کالاهای لوکس و غیر ضرور عنوان شده است. با توجه به اولویت‌های جدید، کالاهای IT جزو کالاهای لوکس به حساب می‌آیند و در رتبه‌های پایین دریافت ارز مرجع قرار خواهند گرفت و تعرفه ورودی این کالاها نیز به دو برابر افزایش پیدا خواهد کرد.
 رضا حیدری، رییس هیات مدیره بازار کامپیوتر پایتخت گفت: کالاهای IT قطعا ضروری محسوب می‌شود و افراد زیادی در جامعه نیازمند استفاده از این کالاها هستند. کالایی مانند لپ‌تاپ که دانشجویان برای تحصیل به آن نیاز دارند و یا مهندسان برای کار خود نیازمند آن هستند، چگونه می‌تواند لوکس قلمداد شود؟
وی افزود:کالاهای IT جزو کالاهای سرمایه‌ای محسوب می‌شود که مردم می‌توانند از طریق آن درآمد داشته باشند و با توجه به اینکه در کشور تولید کننده داخلی این کالاها را نداریم این تصمیمات اثرات جبران ناپذیری را برای صنف IT می‌گذارد.
حسن اسدی، مدیرعامل شرکت پرشیا سیستم که در زمینه تجهیزات شبکه فعالیت می‌کند نیز در مورد تغییر اولویت کالاهای IT  به بهانه لوکس بودن این کالاها گفت:کالاهای IT یکی از ضروری‌ترین کالاهای کشور محسوب می‌شود و نشانه آن، استفاده سازمان‌ها و ارگان‌های مختلف از جمله گمرک و مرکز مبادلات ارزی است که به شدت به این کالاها برای ارایه خدمات به مشتریان خود نیازمندند.
وی دو برابر شدن حقوق گمرکی کالاهای IT را بعید دانست و گفت: با توجه به اینکه دولت یکی از مصرف کنندگان بزرگ این کالاهاست، افزایش تعرفه‌ها دولت را متضرر می‌کند.
 
قیمت‌های حبابی
یکی از بزرگ‌ترین  تاثیرات تغییر در اولویت تخصیص ارز مرجع و دو برابر شدن حقوق گمرکی واردات کالاهای IT، افزایش قیمت‌ این کالاها به میزانی بسیار بیشتر از ارزش واقعی آنهاست.
یاوری از فعالان بازار رضا در این مورد گفت: تغییر در حقوق گمرکی واردات کالاهای IT مدت زمان زیادی طول خواهد کشید تا به مرحله عمل برسد؛ اما با اجرایی شدن آن، شاهد نرخ‌های حبابی در بازار خواهیم بود.
وی با بیان اینکه هم اکنون نیز شاهد این موضوع به طور مقطعی و با بالا رفتن نرخ ارز هستیم، گفت:در حال حاضر به صورت مقطعی بازار شاهد وجود نرخ‌های حبابی به دلیل نوسانات بازار ارز است و وارد کنندگان برای کالاهای خود در مقاطع مختلف قیمت‌هایی اعلام می‌کنند که بسیار بیشتر از ارزش واقعی کالاهاست.
 
افزایش قاچاق  نتیجه تصمیمات غیر کارشناسی
سید مهدی میر مهدی، رییس اتحادیه فناوران رایانه‌ تهران با اشاره به اینکه این تصمیمات تاثیرات بسیاری بر بازار IT خواهد گذاشت گفت: متاسفانه بعضی از تصمیمات موجب خواهد شد که با وجود تلاش‌های صورت گرفته برای از بین بردن قاچاق، برخی بازاریان برای ادامه حیات و همچنین کاهش فشارها دست به سوی قاچاقچی‌ها دراز کنند.
وی افزود: طی جلسات بسیار در مجمع عالی واردات تلاش داشتیم تعرفه واردات کالاهای IT را کاهش دهیم. مطمئنا با توجه به وظیفه‌ خود در صنف به طور جد پیگیر این موضوع خواهیم بود و از طریق مجمع عالی واردات نیز اقدامات لازم را به عمل خواهیم آورد.
وی در مورد لوکس دانستن کالاهای IT گفت: جالب است که ماشین‌های ۷۰۰ تا ۸۰۰ میلیونی با ارز مرجع وارد می‌شوند اما لپ‌تاپ یا قطعات کامپیوتر جزو کالاهای لوکس قرار می‌گیرند. ما با توجه به کاربردهای زیاد این نوع کالاها در جامعه لپ‌تاپ را جزو کالاهای ضروری برای اقشار مختلف جامعه می‌دانیم و تلاش می‌کنیم آن را از دسته کالاهای لوکس خارج کنیم و تعرفه آن را به حداقل برسانیم.
 
توقف عرضه لوازم خانگی
از سوی دیگر طی هفته گذشته رییس اتحادیه کشوری لوازم خانگی از عرضه نشدن کالا توسط وارد‌کنندگان و تولید‌کنندگان خبر داد و گفت: در حال تهیه طوماری به وزیر صنعت، معدن و تجارت هستیم.
محمد طحان‌پور گفت: نوسانات نرخ ارز صنف ما را فلج کرده است و در شرایطی که وارد‌کنندگان و تولید‌کنندگان هیچ کالایی در بازار عرضه نمی‌کنند مردم تصور می‌کنند که توزیع‌کنندگان و فروشنده‌ها احتکار می‌کنند.
وی افزود: با وارد‌کنندگان جلسه‌ای گذاشته‌ایم تا قیمت کالاهای لوازم خانگی را با ۱۰ درصد بالاتر از ارز مرکز مبادلات در بازار عرضه کنند تا مشکلی به لحاظ کمبود کالا در بازار وجود نداشته باشد.
وی افزود: لوازم خانگی جزو اولویت هشتم است و تاکنون هیچ ارزی به آنها اختصاص نیافته است و اگر به همین شکل ادامه پیدا کند در بهمن و اسفند‌ماه که تقاضای لوازم خانگی افزایش پیدا می‌کند با کمبود کالا مواجه خواهیم بود.
رییس اتحادیه کشوری لوازم خانگی گفت: در حال حاضر فروشگاه‌ها جنس ندارند و تولید‌کنندگان داخلی و وارد‌کنندگان از عرضه کالا به آنها خودداری می‌کنند تا وضعیت ارز در کشور مشخص شود.
طحان‌پور گفت: در حال تهیه طوماری هستیم تا وضعیت فعلی را به وزیر صنعت اعلام کنیم.
وی افزود: بانک‌ها برای مابه‌التفاوت قیمت دلار از وارد‌کنندگان لوازم خانگی ضمانت ملکی دریافت می‌کند که همین موضوع هم ایجاد مشکل کرده است.
 
هفته خاکستری
اوایل هفته گذشته بازار به دلیل کاهش پیدا کردن نوسانات نرخ ارز به ثبات نسبی رسید به طوری که رم کینگستون مدل ۱۳۳۳ با ظرفیت ۴G قیمتی معادل ۲۳۵۰۰ تومان داشت اما از سه‌شنبه این قیمت به ۲۹ هزار تومان رسید.‌هارد دیسک segate  ظرفیت ۵۰۰G نیز جزو پرفروش‌ترین‌هارددیسک‌های بازار بود که با قیمتی معادل ۱۷۲ هزار تومان به فروش رسید.در بازار پردازنده نیز INTEL G620 box با قیمت ۱۵۸ هزار تومان پرفروش‌ترین پردازنده بود. در بازار مادربورد نیز همچنانASUS  با مدل‌های سری Z77 پر فروش‌ترین مادربوردهای بازار هستند.
یاشار باقری از فعالان بازار در مورد افزایش قیمت طی هفته گذشته گفت: با ثبات نسبی بازار ارز و همچنین طولانی بودن پروسه دریافت ارز مرجع بازاریان با دریافت ارز آزاد دست به خرید و فروش زدند اما با انتشار خبر دو برابر شدن تعرفه ورود کالاهای IT بازار به هم ریخت و همه کالاها ۱۰ تا ۲۰ در صد افزایش قیمت داشتند.
منبع: فناوران

درباره نویسنده
عبدالله افتاده

ارسال یک نظر