در حال خواندن
شکل‌گیری انحصار در بازار نرم‌افزار در راه است
0

شکل جدیدی از انحصار در بازار نرم‌افزار کشور در حال شکل‌گیری است که در صورت عدم توجه نهادهای ذی‌ربط، فضای کسب‌وکار و رقابت شرکت‌های نرم‌افزاری را تهدید خواهد کرد.
نود آی سی نی – رضا کرمی گفت: هر گونه عاملی که تولید و عرضه محصولات نرم‌افزاری را در بازار محدود کرده، یا شرایط نابرابری برای رقابت منصفانه و عادلانه شرکت‌ها ایجاد کند، شکلی از انحصار محسوب می‌شود و مطابق قانون ممنوع است.
عضو هیات مدیره و مسئول کمیسیون نرم‌افزار این سازمان افزود: در گذشته شرکت‌های نرم‌افزاری خصوصی عمدتاً از شرایط نابرابر رقابت با شرکت‌های دولتی آسیب می‌دیدند.
وی گفت: هر چند خطر شرکت‌های دولتی و نیمه‌دولتی در بازار نرم‌افزار کشور هنوز کاملاً مرتفع نشده است، اما با خصوصی‌سازی برخی از این شرکت‌ها در چندسال گذشته، میزان این انحصار تا حدی کاهش یافته است. اما متاسفانه شاهد شکل‌گیری نوع دیگری از انحصار هستیم که توجه همه نهادهای ذی‌ربط را می‌طلبد.
کرمی در توضیح این شکل جدید انحصار در بازار نرم‌افزار کشور گفت: اخیراً شاهد هستیم برخی سازمان‌ها و نهادهای حاکمیتی با مداخله غیرموجه در فرآیند خرید و تامین نرم‌افزارها توسط سازمان‌های زیرمجموعه خودشان، یک یا چند محصول یا شرکت خاص را به عنوان محصولات یا شرکت‌های تائیدشده معرفی و دایره انتخاب این سازمان‌ها را محدود می‌کنند. حتی در یک مورد که اخیراً از آن مطلع شده‌ایم، یکی از مراجع ذی‌ربط، تنها یک نرم‌افزار خاص را به واحدهای صنفی زیرمجموعه خود معرفی کرده و از آنها خواسته این نرم‌افزار را تهیه کنند.
به گفته مسئول کمیسیون نرم‌افزار نظام صنفی یارانه‌ای استان تهران، هرچند هر سازمانی حق دارد معیارها و ضوابط انتخاب محصول نرم‌افزاری موردنظر خود را تعیین و اعلام کند، اما این معیارها باید شفاف و روشن بوده و فرآیند ارزیابی و انتخاب نرم‌افزارها هم باید مستند شده و به صورت عمومی اطلاع‌رسانی شود. قانون برگزاری مناقصات و سایر قوانین مرتبط هم ضوابط انتخاب و خرید نرم‌افزار را کاملاً روشن کرده‌اند. در مواردی که ارزیابی محصولات برمبنای یک فرآیند شفاف و عادلانه صورت می‌گیرد، ما نه تنها با آن مخالف نیستیم، بلکه نهایت همکاری را با سازمان‌ها خواهیم داشت.
کرمی با اشاره به فرآیند ارزیابی نرم‌افزارهای HIS که توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی صورت گرفت، همکاری تنگاتنگ کمیسیون نرم‌افزار نصر تهران با این وزارتخانه در تعیین معیارها و ارزیابی محصولات را نمونه‌ای از این همکاری‌ها اعلام کرد.
مسئول کمیسیون نرم افزار سازمان نظام صنفی رایانه‌ای استان تهران افزود: سازمان نظام صنفی رایانه‌ای تهران بنا به وظیفه ذاتی خود که صیانت از فضای رقابتی کسب‌وکار و جلوگیری از انحصار در بازار است، با چنین پدیده‌هایی برخورد و موضوع را از طریق نهادهای نظارتی پیگیری خواهد کرد.
وی از همه شرکت‌های نرم‌افزاری درخواست کرد، در صورت برخورد با این‌گونه موارد، سازمان نصر تهران را در جریان بگذارند.

درباره نویسنده
عبداله افتاده
دانش آموخته رشته روابط عمومی الکترونیک هستم، به واسطه شرایط زندگی رشته‌های مختلف کاری را تجربه کردم، تا اینکه در سال 1380 با ورود به خبرگزاری ایرنا استان تهران به عنوان خبرنگار متوجه اشتیاق فراوان به این حرفه شدم. از آن زمان تاکنون نیز در رسانه‌های مختلف در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات مشغول به فعالیت بوده‌ام. موجب خرسندی است اگر انتقادات، پیشنهادات و سوژه های خبری خود را از طریق کانال‌های ارتباطی زیر با من به اشتراک بگذارید.

ارسال یک نظر