در حال خواندن
سکوت وزیر ارتباطات در برابر انتقال مرکز تحقیقات ICT
0

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان اینکه شبکه ملی اطلاعات در قالب ۳ فاز تا پایان برنامه پنجم توسعه نهایی می‌شود، گفت: فاز نخست شبکه ملی اطلاعات با تفکیک اینترنت از اینترانت تا یک ماه آینده اجرایی می‌شود و دستگاه های دولتی به این شبکه ملی منتقل خواهند شد.
نود آی سی تی- رضا تقی پور در همایش هم اندیشی توسعه فناوری های پایه شبکه ملی اطلاعات که در دانشگاه صنعتی امیرکبیر برگزار شد، حوزه اینترنت را حوزه ای فرابخشی برای ایفای نقش در تمامی عرصه های اقتصادی، سیاسی، دفاعی و فرهنگی عنوان کرد و گفت: امروز در عصر انفجار اطلاعات برخلاف گذشته که تنها توسعه ارتباطات صوتی دغدغه کشورها بود تولید، پردازش و انتقال اطلاعات به عنوان موضوعی مهم برای همه مطرح است و بر این اساس کاربردهای شبکه اینترنت بسیار فراتر از آنچه که طراحان اولیه آن پیش بینی می کردند در حال پیش روی است.
 
دسترسی دایمی ۲ میلیارد نفر در دنیا به اینترنت
وی با بیان اینکه از جمعیت ۷ میلیارد نفری کل دنیا بالغ بر  دو میلیارد نفر به صورت فعال و دایمی به شبکه های ارتباطی دسترسی دارند، ادامه داد: این نشان می دهد که در بحث تولید محتوا، انتقال و امنیت اطلاعات نیازمند یک شبکه مطمئن، قابل اعتماد و با ظرفیت های بالا هستیم که ایده شبکه ملی اطلاعات مطرح می‌شود.
تقی پور با تاکید بر اینکه انتشار تعابیر مختلف و غیرصحیح از ایده شبکه ملی اطلاعات به دلیل نبود فکر منسجم پشت این ایده بوده است، گفت: این مشکل در برنامه پنجم توسعه کشور با تعریف شبکه‌ای تحت عنوان شبکه ملی اطلاعات رفع شد و هم اکنون شاهد هستیم که اجرای این شبکه در بیش از ۲۰ ماده از مواد قانونی این برنامه تاکید شده است.
 
ایده اینترنت ملی یک دهه است که شکل گرفته
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان اینکه این سوال که چرا به شبکه ملی اطلاعات نیاز است سوالی بسیار سطحی است، بیان کرد: در بسیاری از کشورها این ایده حدود یک دهه است که شکل گرفته چرا که بسیاری از کشورها به این نتیجه رسیده‌اند که شبکه اینترنت در پاره‌ای مواقع و به دلیل شرایط مختلف کشورها نمی‌تواند پاسخگوی نیاز اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشورها باشد.
وی با اشاره به موضع‌گیری‌های اقتصادی و سیاسی متفاوت کشورها عنوان کرد: اینترنت برای بسیاری از کشورهای شرقی مانند چین و کره جنوبی قابل اعتماد نیست و ما شاهد هستیم که برای مثال کشور کره جنوبی که در بسیاری از شاخص‌های فناوری رتبه اول دنیا را در اختیار دارد شبکه جدای از اینترنت راه‌اندازی کرده است.
 
اینترنت یکی از خدمات شبکه ملی اطلاعات خواهد شد
تقی پور معماری معین و یکپارچه را از جمله ویژگی‌های شبکه ملی اطلاعات عنوان کرد و گفت: با عملیاتی شدن شبکه ملی اطلاعات و تعریف کامل پروژه‌های بومی روی آن، اینترنت نیز به عنوان یکی از خدمات در کنار شبکه ملی اطلاعات وجود خواهد داشت اما به عنوان زیرساخت تلقی نمی‌شود.
 
اینترنت غیرقابل اعتماد است
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با تاکید براینکه اینترنت غیرقابل اعتماد است، گفت: پروتکل اصلی شبکه ملی اطلاعات IP خواهد بود اما ما در طراحی و مدیریت شبکه حرف‌های زیادی برای گفتن داریم که در قالب شبکه ملی اطلاعات آن را پیاده‌سازی خواهیم کرد. براین اساس حفظ حریم شخصی و رفع مشکلات امنیتی به موازات این شبکه توسعه خواهد یافت.
 
روزی صادرکننده ایده شبکه ملی اطلاعات خواهیم بود
تقی پور با بیان اینکه ایران موضع خود را در مورد مدیریت اینترنت به عنوان یکی از کشورهای پیشتاز در عرصه اجلاس‌های جهانی مطرح کرده است، افزود: روز به روز بر مخالفان این موضوع که مدیریت اینترنت نباید محدود به یک یا دو کشور باشد، افزوده می‌شود و براین اساس شمار طرفداران ایده ایران که مدیریت اینترنت را باید از این کشورها گرفت، افزوده می‌شود.
وی با پیش بینی اینکه روزی صادرکننده ایده شبکه ملی اطلاعات خواهیم بود، در مورد افزایش تولید ناخالص ملی و بهره‌گیری از شبکه ملی اطلاعات نیز گفت: براساس بررسی‌های انجام شده هر ۱۰ درصد افزایش ضریب نفوذ باند پهن در کشورها افزایش ۱ تا ۴ درصد تولید ناخالص ملی – GDP – را به همراه خواهد داشت.
 
تعریف ۳ فاز عملیاتی برای شبکه ملی اطلاعات
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در حاشیه این همایش در جمع خبرنگاران نیز با اشاره به بهره‌برداری از طرح شبکه ملی اطلاعات به تشریح ابعاد و ویژگی‌های این طرح پرداخت و گفت: به ما تکلیف شده است که شبکه ملی اطلاعات تا پایان برنامه پنجم توسعه در ۳ فاز  اجرایی شود که بر این اساس مرحله اول تا نیمه امسال و تا یک ماه دیگر انجام می‌شود که در این راستا تفکیک زیرساخت‌ها را بین شبکه داخلی و شبکه اینترنت خواهیم داشت.
وی گفت: با انجام کارهای زیربنایی و اجرای مبنای اصلی در فاز نخست، به موازات این کار توسعه مراکز داده داخلی نیز در برنامه است که امروز در خیلی از استان‌ها این کار آغاز شده و در برخی استان‌ها به افتتاح هم رسیده و ما امیدوار هستیم فاز دوم این شبکه را تا پایان سال ۹۲ داشته باشیم که در پایان این مرحله میزبانی تمامی سایت‌ها را در داخل کشور با ظرفیتی که ایجاد می‌شود خواهیم داشت.
تقی پور فاز سوم و پایانی شبکه ملی اطلاعات را مربوط به تکمیل مدیریت بومی شبکه عنوان کرد و گفت: اینکه همه نرم‌افزارها بدون استثناء و به ویژه نرم‌افزارهای مدیریت شبکه و امنیتی به صورت کامل در داخل کشور انجام شود؛ البته از آغاز این طرح نیز پرداختن به مباحث نرم افزاری و امنیتی به موازات شروع شده و عملیانی شدن آن نقطه تکمیلی کار خواهد بود.
وی ادامه داد: زمانی بیش از صد سال پیش داستان با پست شروع شد و کم کم کار به تلگراف و تلفن کشید و شاید بزرگترین دغدغه همکاران ما این بود که چطور تلفن را به همه برسانند اما اکنون در عصر انفجار اطلاعات هستیم و با نوعی یکپارچگی در تولید، جمع‌آوری و پردازش اطلاعات در سطح دنیا اهمیت مبحث فناوری اطلاعات حتی از آنچه طراحان این موضوع هم پیش بینی می‌کردند به مراتب بالاتر رفته است.
وی ادامه داد:‌ وقتی استراتژی ۲۰۲۵ کشورهای پیشرفته را مورد بررسی قرار می‌دهیم می‌بینیم که در راس آنها به موضوع اشراف اطلاعاتی اشاره شده است که قطعا اشراف اطلاعاتی از طریق همین شبکه‌های اینترنتی ایجاد می‌شود.
 
وزیر فناوری اطلاعات و ارتباطات در عین حال عنوان کرد: البته بسیاری از این موارد از زمان آغاز طرح شبکه ملی اطلاعات مورد توجه قرار گرفته‌اند و در این فازها بیشتر نقطه تکمیلی آنها مورد توجه قرار دارد.
 
 
انتقال دستگاه‌های دولتی به شبکه ملی اطلاعات
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان اینکه شبکه ملی اطلاعات یک شبکه گسترده فرابخشی در سطح ملی است که چندلایه و با ظرفیت بسیار بالا پاسخگوی همه نیازها به ویژه نیازهای خدمات ارزش افزوده و دولت الکترونیک است، گفت: امروز شاهد افزایش روز به روز حجم خدمات دولت الکترونیک توسط بخش خصوصی و غیردولتی و دستگاه‌های اجرایی هستیم و شهریور ماه نیز کار تفکیک شبکه در گستره جغرافیایی کل کشور انجام می‌شود و این تفکیک باید به یک باره صورت گیرد. در این فاز دستگاه‌های دولتی به شبکه ملی منتقل خواهند شد و  بعد از فاز آزمایشی به صورت دلخواه دستگاه‌ها و مراکز دیگری که تمایل داشته باشند نیز می‌توانند به این شبکه بپیوندند.
وی با بیان اینکه محدودیت پهنای باند در شبکه ملی نخواهیم داشت در مورد به کاربردن ترکیب کلمه اینترنت ملی گفت: این ترکیب اشتباه است چرا که اینترنت یعنی شبکه بین المللی و ما نمی‌توانیم بگوییم که شبکه بین المللی ملی؛ پس ما یک شبکه ملی اطلاعات داریم که پروتکل آن پروتکل اینترنت است.
 
نظارت مستمر بر شرکت مخابرات وجود دارد
وی در بخش دیگری از صحبت‌های خود در پاسخ به گلایه‌های برخی شرکت‌های PAP استانی از شیوه انتقال پورت‌های پرسرعت توسط مخابرات و این که وزارت فناوری اطلاعات چه اندازه برروی مخابرات استانی نظارت کرده و تلاش در حل این مشکلات دارد بیان کرد: بحث نظارت به صورت ذاتی و برابر آنچه در پروانه‌هایی که از سوی وزارتخانه اعطا می‌شود به طور مستمر وجود دارد.
او ادامه داد: ‌امروز بحثی که توسط شرکت‌های PAP باید ارایه شوند به طور روزانه و هفتگی گسترش می‌یابد و در کنار این پروانه‌ها که از قبل برای مخابرات مرکز صادر شده شرکت‌های استانی مخابرات هم مجاز شده‌اند که پورت‌های پرسرعت در اختیار بخش خصوصی قرار دهند.
تقی‌پور گفت: البته در ارتباط با مشکلات مختلف بخش خصوصی و گلایه‌های آنها سال گذشته جلسات متعددی تشکیل شد و در نهایت در کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات این مشکلات مطرح شد و این مسئله موجب شد مصوبه‌ خاصی برای این بخش تدوین شود. طبیعی است از این پس هم اگر مشکل جدیدی در این زمینه وجود داشته باشد با مراجعه به این کمیسیون می‌توان هماهنگی‌های لازم میان اپراتورها را ایجاد کرد.
وزیر فناوری اطلاعات و ارتباطات در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر برنامه‌ریزی‌های این وزارتخانه برای بهبود شرایط دسترسی به اینترنت در استان‌هایی که از ضریب نفوذی پایینی بهره می‌برند عنوان کرد: باید توجه داشت که یک طرف این معادله درخواست و تقاضای مردم است و صرفا این گونه نیست که ما زیرساخت‌ها را ایجاد کنیم چرا که عقل اقتصادی حکم می‌کند هر کجا که تقاضا وجود دارد ورود پیدا کنیم، حال این ورود می‌تواند از طریق شرکت‌های PAP و یا مخابرات استان‌ها صورت بگیرد.
تقی‌پور افزود: تا جایی که من می‌دانم این توسعه در استان‌هایی که تقاضا وجود داشته صورت گرفته است و در مواقعی که این اتفاق به صورت طبیعی اتفاق نیفتاده تکلیف شده است که تمامی اپراتورها به عنوان مبنا و نیاز اولیه این موضوع را مورد توجه جدی قرار دهند.
وزیر فناوری اطلاعات و ارتباطات در ادامه صحبت‌های خود در پاسخ به این سوال که پیش از این قرار بود مخابرات تنها برای روستاها و شهرهایی که ضریب نفوذ پایین دارند به ارایه اینترنت پرسرعت بپردازد اما اکنون حتی در شهرهای بزرگ هم فعالیت می‌کنند توضیح داد: برخی اختیارات و امکانات در پروانه‌ها برای اپراتورهای مختلف تعریف شده است و برخی بررسی‌های اقتصادی و یا طرح‌های تجاری نیز وجود دارد که شرکت‌های PAP و مخابرات استانی باید به آنها توجه داشته باشند.
 
سکوت وزیر ارتباطات در برابر انتقال مرکز تحقیقات
تقی‌پور ادامه داد: این ترکیب که در چه مواردی بخش خصوصی و در چه مواردی مخابرات باید وارد شود، از قبل مشخص شده و با توجه به بحث عرضه و تقاضا مشخص است که در چه بخش کدام اپراتور باید وارد عمل شود.
وی گفت:‌ البته طبیعتا بخشی از فرایند توسعه هم به صورت تکلیفی برعهده شرکت مخابرات قرار داده شده به عبارت دیگر این شرکت مکلف شده است در تمام مواردی که بخش خصوصی وارد نمی‌شود به صورت اجباری به ارایه خدمات بپردازد.
اما وزیر ارتباطات در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر واگذاری کامل مرکز تحقیقات مخابرات به شورای عالی فضای مجازی گفت: فکر می‌کنم این موضوع نیاز چندانی به توضیح ندارد و هر آنچه که در سطح کشور در جریان است و برای آن تصمیم گرفته شده اتفاق خواهد افتاد. البته توضیحات بیشتر در این زمینه را هم می‌توان از دوستانی که این طرح را اعلام کرده‌اند جویا شد.

درباره نویسنده
عبدالله افتاده

ارسال یک نظر