مرکز زمین شناسی آمریکا از احتمال وقوع یک زلزله به بزرگی ۱۰ ریشتر در منطقه خاورمیانه و خلیج فارس خبر داد.
به گزارش ایلنا، به نقل از روزنامه الوطن آمریکا، مرکز زمین شناسی آمریکا از پیش بینی وقوع زلزلهای بسیار بزرگ در منطقه خاورمیانه بین ۲۵ تا ۳۰ آوریل (۵ تا ۱۰ اردیبهشت) خبر داد.
بر اساس گزارش این مرکز گسل بزرگی در عمق ۲۰ کیلومتری زمین از جنوب شرق ایران به سمت کشورهای خلیج فارس به حرکت درآمده و گسل دیگری از سمت شرق ایران به سمت کشورهای پاکستان، هند و شرق آسیا خواهد رفت که باعث ایجاد زلزلهای به بزرگی ۹ تا ۱۰ ریشتر خواهد شد.
بر اساس اعلام این مرکز قدرت اولیه این زلزله ۱۰ ریشتری میتواند کل منطقه را به طور کامل تخریب و در عمق زمین دفن کند.
مرکز زمین شناسی آمریکا همچنین نسبت به پس لرزههای این زلزله به قدرت ۵ ریشتر در جنوب عراق، کویت، قطر، امارات، شرق و مرکز عربستان و شمال شرق عمان هشدار داد که همین پس لرزهها میتواند نابودی زیرساختهای این کشورها از جمله جادهها، خیابانها، پلها، نیروگاهها، ایستگاههای برق، تلفن، فرستندههای تلویزیونی، اینترنت، آسمانخراشها، برجها و کلیه تاسیسات عمومی این کشورها را نابود کند.
همچنین این مرکز هشدار داده است که این زلزله سبب وقوع یک سونامی خطرناک خواهد شد.
خبر تکذیب شد
زلزله چند وقتی است گاه و بی گاه به سراغ شهرهای مختلف ایران می آید از زلزله های ۳ ریشتری گرفته تا زلزله ۷/۷ سراوان، این زلزله های به خودی خود حجم عظیمی از ترس و دلهره را به جان مردم ایران انداخته بودند تا اینکه روز گذشته خبری به نقل از مرکز زمین شناسی آمریکا بر روی خروجی یک از خبرگزاری های داخلی قرار گرفت مبنی بر اینکه “زلزله ۱۰ ریشتری در روزهای ۵ تا ۱۰ اردیبهشت، خاورمیانه را زیر و رو می کند”.
انتشار چنین خبری واکنش های زیادی را به دنبال داشت، عده ای از مردم عادی این دروغ را با وجود اینکه شاخ بلندی داشت باور کردند و عده ای دیگر حرف های کارشناسانی را پذیرفتند که این خبر را تکذیب کردند.
دکتر مهدی زارع، معاون پژوهشی و فناوری پژوهشگاه بینالمللی زلزلهشناسی و مهندسی زلزله چنین چیزی را رد کرد و گفت که امکان وقوع زلزله ۱۰ ریشتری کلا وجود ندارد و البته خاورمیانه هم مستعد آن نیست.همچنین پروفسور بهرام عکاشه هم در رسانه های دیگر چنین چیزی را رد کرد و گفت: “پیش بینی چنین زلزله ای تخیلی است، اگرچه کل منطقه به دلیل زلزله های اخیر تخت استرس زیاد است، ولی چنین زلزله ای با این قدرت امکان وقوع نخواهد داشت.”
به گزارش خبرآنلاین اگر تیتر این خبر را که خیلی زود تبدیل به ایمیل هایی شد که دست به دست می شدند جستجو کنید، به صفحات مختلفی می رسید که عمدتا عراقی هستند شروع هم از روز پنجشنبه ۱۹ آوریل/۲۹ فروردین است.منبع اصلی خبر سایت شفق نیوز است که به چهار زبان کردی، عربی، فارسی و انگلیسی این خبر را منتشر کرده. سایت شفق ظاهرا ایرانی نیست و از سال ۲۰۰۴ در عراق فعالیت می کند.
جدای از اینکه زلزله قابل پیش بینی نیست چنین زلزله ای تاکنون در هیچ جای دنیا ثبت نشده است و اگر هم زلزله ای به این قدرت بیاید، باید فاتحه زمین را خواند؛ چه اینکه پوسته زمین در بخش قاره ای فقط تا ۸ ریشتر دوام می آورد و در بخش اقیانوسی نهایتا ۹.۵ ریشتر.
اما رضا بطحایی، یکی از دانشجویان دکتری زلزله شناسی، برای پروفسور ماکس ویس(Prof. Dr. Max Wyss) استاد زلزله شناسی دانشگاه آلاسکا متن کامل خبری که زلزله ۱۰ ریشتری را پیش بینی کرده را فرستاده و صحت آن را جویا شده است.
پاسخ او را عینا بخوانید: “این متن سیاه از کجا آمد؟
این مزخرف است. این متن کاملا ساختگی است. هیچ کارمندUSGS (مرکز زمین شناسی آمریکا) از چنین ادبیات و نگارشی استفاده نمی کند و چنین مهملاتی نمی گوید.”
همه اینها به کنار، اما عقل می گوید همیشه به تئوری های علمی نباید اعتماد کامل داشت؛ زلزله شناسان می گوید بزرگترین زلزله تاریخ تاکنون ۹.۵ ریشتر بوده است، اما نکته اینجاست که ریشتر، مقیاس سنجش زلزله تنها یک قرن قدمت دارد و پیش از آن، هیچ سندی از زلزله های پیشین زمین که نشان دهد چقدر قدرت داشته اند، وجود ندارد. البته بشر برای زلزله ۸ ریشتری نهایتا قدرت پیش گیری دارد، بیش از این مقدار را نمی شود کاری کرد. حتی اگر ژاپن باشد.
البته چیزی که نباید نادیده گرفت این است که خیلی هم نمی توان به چنین خبرهایی در رسانه ها اعتماد کرد و کم نیستند چنین خبرهایی که چه به عمد و چه سهوا برای جذب مخاطب چنین خبرهایی را به خورد مردم می دهند. یکی از این نمونه ها خبری است که خبرگزاری ایرنا اواخر فروردین امسال منتشر کرد و در آن به اشتباه از لرزش ۹.۳ ریشتری خاش خبر داده است (اینجا) ، زلزله ای که تنها ۳.۹ ریشتر شدت داشته است! هرچند که اغلب خبرنگاران با مشکل اعداد ممیز دار آشنا هستند و راههایی نیز برای آن اندیشیدهاند اما با توجه به شرایط خاص کشور و حساسیت مردم روی اخبار زلزلهها این اشتباه به هیچ رو پذیرفتنی نیست. به ویژه آن که به یاد داشته باشیم که در ایران عرف خبری مبنا را بر پوشش لرزههای بزرگتر از ۴ ریشتر گذاشته باشد. با این حال ایرنا پس از گذشت ۷۲ ساعت از انتشار خبر هنوز این اشتباه نابخشودنی را اصلاح نکرده است.
ارسال یک نظر