در حال خواندن
دلارهایی که MTN از ایران می‌برد
0

شرکت چند ملیتی ام‌تی‌ان-ایرانسل در حالی ششمین سال کار خود در ایران را پشت سر گذاشت که هنوز کسی به درستی از میزان دخل و خرج این شرکت اطلاعی ندارد.
نود آی سی تی – اپراتور اول به علت حضور در بورس ناچاراً چیزی برای پنهان کردن نداشته و باید از شفافیت مالی برخوردار باشد، اما مدیرعامل ایرانسل-ام‌تی‌ان با چنین الزامی مواجه نبوده و تنها به ارایه آمار کلان و گزینشی از درآمدهای مالی این شرکت می‌پردازد. یکی از تنها اعداد مربوط به درآمد ایرانسل-ام‌تی‌ان به عددی مربوط می‌شود که مدیرعامل این شرکت به شکل مرتب در نشست‌های خبری سالانه خود به کار می‌برد. این عدد میزان درآمد دولت ایران از این شرکت چند ملیتی است.
این یک نمونه از گزارش دهی مدیرعامل ایرانسل است : “وی کل درآمد دولت ازمحل پروژه ملی اپراتور دوم از آغاز به کار تا به امروز را ۸۱ هزار میلیارد ریال عنوان کرد که از این مبلغ پنج هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان مستقیما توسط ایرانسل به دولت پرداخت شده است.”
از جمله نکات جالب در این اظهارات به جمع بستن همه سال‌های گذشته برای اعلام درآمد دولت از این اپراتور باز می‌گردد که این اقدام برای بزرگ‌نشان دادن رقم و فایده این شرکت برای کشور از یک سو و پنهان کردن میزان درآمد به تفکیک سال‌های قبل از سوی دیگر است. بگذریم که این رقم غیر شفاف هم به دو بخش مستقیم و غیر مستقیم نیز تفکیک شده که مقصود ایشان را با ابهام مواجه می‌کند.
از دیگر آماری که تقریباً همه ساله از سوی مدیرعامل ایرانسل-ام‌تی‌ان مطرح شده و گویی یک موهبت عظیم است که نصیب مردم ایران شده، تاکید بر سرمایه گذاری یک میلیارد دلاری MTN در ایران است. این عدد زمانی بیشتر خودنمایی می‌کند که هیچ‌گاه مدیرعامل ایرانسل-‌ام‌تی‌ان اعلام نکرده ‌که MTN چندین برابر این سرمایه‌گذاری را طی سال‌‌های اخیر از کشور خارج کرده است. بدیهی است اعلام درآمد این شرکت از ایران ضمن کوچک ساختن رقم سرمایه‌گذاری ایشان، نشان از سود سریع و بسیار بالا این شرکت است.
به گزارش موبنا، اما در حالی که از منابع داخلی عددی از دخل و خرج اپراتور دوم نمی‌توان یافت، جست‌وجو در منابع خارجی ما را به اعدادی می‌رساند که تا حدودی روشنگر وضعیت مالی این شرکت است. خبرگزاری انگلیسی رویترز در گزارشی مبسوط از احتمال افت درآمدهای MTN از ایران به علت نوسانات ارزی نوشت: “شرکت ایرانسل در سال ۲۰۱۱ سومین شرکت پرسود ام‌تی‌ان بوده و بدون احتساب بهره، مالیات و استهلاک، حدود ۵۴۵ میلیون دلار سود خالص عاید این شرکت کرده است. این میزان سود بر اساس قیمت ۱۰ هزار و ۶۱۴ ریال برای هر دلار حاصل شده است.”
از این رو مشاهده می‌شود که عدد ۵۴۵ میلیون دلار تنها درآمد خالص یکساله ام‌تی‌ان آن هم با دلار هزار و ششصت تومانی بوده است. پس روشن است که این شرکت که همه ساله یک میلیارد دلار سرمایه گذاری اولیه‌اش را به رخ مردم می‌کشد چند برابر آن را از ایران خارج کرده است.

درباره نویسنده
عبدالله افتاده

ارسال یک نظر