در حال خواندن
خاموشی ۲G و ۳G: گامی به سوی ارتقای فناوری‌های ۴G و ۵G
0

خاموشی فناوری‌های قدیمی شبکه‌های ارتباطی مانند۲G و ۳G (که به آن “Sunsetting” نیز گفته می‌شود) یک روند رو به رشد در بسیاری از کشورهاست. این تصمیم‌ها معمولاً توسط اپراتورهای مخابراتی و با هدف ارتقای عملکرد شبکه و آزادسازی منابع برای فناوری‌های جدیدتر (مانند ۴G و ۵G) گرفته می‌شود. در این گزارش به دلایل اهمیت و ضرورت این خاموشی می‌پردازیم و سپس بررسی می‌کنیم که این خاموشی چه پیامدهایی را می‌تواند برای کاربران داشته باشد. در انتها به اختصار وضعیت سایر کشورها در ترک فناوری‌های قدیمی‌تر را رصد می‌کنیم.

دلایل خاموشی فناوری‌های ۲G و ۳G
1. پشتیبانی از توسعه فناوری‌های جدید
فناوری‌های ۴G و ۵G به باندهای فرکانسی بیشتری نیاز دارند بنابراین خاموشی شبکه‌های۲G و ۳G به تخصیص این منابع برای خدمات سریع‌تر و باکیفیت‌تر کمک می‌کند و آزادسازی منابع فرکانسی صورت می‌گیرد.
از طرفی با این اقدام فناوری‌های جدید می‌توانند حجم بسیار بیشتری از داده را با تأخیر کمتر و سرعت بالاتر مدیریت کنند. این ویژگی برای پاسخگویی به نیازهای روزافزون کاربران به‌ویژه در کاربردهای پیشرفته مانند اینترنت اشیا (IoT) و هوش مصنوعی، حیاتی است.
2. بهبود کیفیت خدمات
شبکه‌های قدیمی مانند۲G و ۳G سرعت پایین‌تر و پایداری کمتری دارند. با تمرکز منابع روی ۴G و ۵G، اپراتورها می‌توانند خدماتی با پهنای باند بالاتر، کیفیت تماس بهتر و تأخیر بسیار پایین‌تر ارائه دهند.
3. حمایت از کاربردهای جدید
فناوری‌های ۴G و ۵G امکان بهره‌برداری از خدمات و کاربردهایی را فراهم می‌کنند که شبکه‌های قدیمی قادر به پشتیبانی از آن‌ها نبودند. خودروهای متصل، شهرهای هوشمند، واقعیت افزوده و واقعیت مجازی (AR/VR)و کاربردهای صنعتی مانند اتوماسیون کارخانه‌ها از جمله این موارد هستند.
4. امنیت بالاتر
فناوری‌های قدیمی آسیب‌پذیرتر در برابر حملات سایبری هستند. خاموشی این شبکه‌ها و تمرکز روی فناوری‌های جدید، امنیت بیشتری برای کاربران فراهم می‌کند.
5. صرفه‌جویی اقتصادی
هزینه‌های نگهداری شبکه‌های قدیمی بسیار بالاست. با حذف این شبکه‌ها، اپراتورها می‌توانند سرمایه و منابع بیشتری را برای توسعه زیرساخت‌های ۴G و ۵G اختصاص دهند.

پیامدهای خاموشی برای کاربران و دستگاه‌ها
بسیاری از کاربران دستگاه‌هایی دارند که فقط از۲G و ۳G پشتیبانی می‌کنند. این دستگاه‌ها پس از خاموشی دیگر قادر به اتصال به شبکه نخواهند بود.
از طرفی دستگاه‌های IoT قدیمی (مانند دستگاه‌های POS، ردیاب‌ها و برخی سنسورها) که به۲G و ۳G متکی هستند، ممکن است نیاز به ارتقا یا جایگزینی داشته باشند.
همچنین در مناطقی که هنوز ۴G و ۵G پوشش کافی ندارند، خاموشی۲G و ۳G می‌تواند دسترسی کاربران به ارتباطات را محدود کند.
در خصوص کاربران بهتر است اپراتورهای مخابراتی برنامه های تشویقی یا تخفیف‌هایی را برای کاربران درنظر بگیرند تا آن‌ها بتوانند در صورت خاموشی شبکه‌های قدیمی به شبکه‌های جدید دسترسی داشته باشند.
کاربران هم لازم است ابتدا بررسی کنند که آیا تلفن همراهشان از فناوری‌های جدیدتر پشتیبانی می‌کند یا نه و اینکه آیا تنها با تعویض سیمکارت‌های قدیمی با جدید این امکان برایشان فراهم می‌شود یا خیر و در نهایت با توجه به شرایط خود برای زمان خاموشی از قبل برنامه‌ریزی کنند.

زمان‌بندی و وضعیت جهانی خاموشی نسل‌های قدیمی
در اروپا و آمریکا، بسیاری از اپراتورها۳G را خاموش کرده و همچنان۲G را برای دستگاه‌های خاص (مانند برخی دستگاه‌های IoT) فعال نگه داشته‌اند. در آسیا و کشورهای در حال توسعه خاموشی تدریجی۲G و ۳G در حال اجراست، اما زمان‌بندی آن به وضعیت زیرساخت‌ها و کاربران بستگی دارد.

خاموشی۲G و ۳G نه‌تنها راه را برای تحول دیجیتال و گسترش ارتباطات پیشرفته هموار می‌کند، بلکه زیرساخت‌های ارتباطی را برای دهه‌های آینده آماده می‌سازد. این گام، بخشی از استراتژی جهانی برای ارتقای کیفیت زندگی دیجیتال و حمایت از نوآوری است.

درباره نویسنده
عبداله افتاده
دانش آموخته رشته روابط عمومی الکترونیک هستم، به واسطه شرایط زندگی رشته‌های مختلف کاری را تجربه کردم، تا اینکه در سال 1380 با ورود به خبرگزاری ایرنا استان تهران به عنوان خبرنگار متوجه اشتیاق فراوان به این حرفه شدم. از آن زمان تاکنون نیز در رسانه‌های مختلف در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات مشغول به فعالیت بوده‌ام. موجب خرسندی است اگر انتقادات، پیشنهادات و سوژه های خبری خود را از طریق کانال‌های ارتباطی زیر با من به اشتراک بگذارید.

ارسال یک نظر