شاید ندانید که اگر تا به حال از شمارهای بینالمللی ناشناس با شما تماس گرفته شده، ممکن است این تماس یک کلاهبرداری باشد که به آن Wangiri Fraud یا نوعی از کلاهبرداری که میتواند هزینه زیادی برای شما داشته باشد، میگویند.
طی سالهای گذشته مشکلی تحت عنوان «Wangiri Fraud» یا «Wangiri Scam » برای اپراتورها به وجود آمده که در آن مهاجم یکسری شمارههای ویژه یا پرمیوم (premium) تهیه میکند و از آنها بصورت رندوم به شمارههای سراسر دنیا تماسهایی را برقرار و بلافاصله قطع میکنند تا یک تماس از دسترفته (Missed Call) در گوشی قربانی مشاهده شود. روش این کلاهبرداری اینگونه است که کلاهبرداران ابتدا یک تماس کوتاه با مشترک برقرار کرده و به سرعت قطع میکنند اما تعداد زیادی از مشترکان تلفن همراه عادت دارند پس از هر تماس ناموفق، اقدام به برقراری تماس با فرد تماس گیرنده کنند؛ به دلیل آنکه این تماسها از سرشمارههای بینالمللی برقرار میشود، به محض تماس هزینههای سنگینی به مشترک ایرانی تحمیل میشود.
در صورتی که قربانی به برقراری تماس مجدد (Call Back) با مهاجم اقدام کند، یک پیام ضبطشده برای وی پخش شده و بدون اینکه فرد متوجه باشد درگیر قبوض بالا میشود؛ اغلب مهاجمان سعی میکنند با طرح موضوعات جذاب مانند برنده شدن مشتری در لاتاری و غیره قربانی را جهت صحبت بیشتر ترغیب و هزینه بیشتری را به وی تحمیل کنند.
کلاهبرداری Wangiri ریشهای چند ساله دارد و برای اولینبار در سال ۲۰۱۳ در آمریکا ظاهر شد و پس از آن طی سالیان، در حالی که بسیاری از آمریکاییها درگیر این کلاهبرداری شدهاند، شهرتی جهانی یافت و در کشورهایی مانند ایرلند، اسکاتلند و آلمان نیز گسترش یافت. همچنین از ابتدای سال میلادی ۲۰۲۰، این شیوه کلاهبرداری بار دیگر به آمریکا برگشت و آمریکاییها شاهد افزایش شدید تماسهایی با این شیوه از سمت آفریقای غربی بودهاند.
این تماسها عمدتا از کشورهای کوچک یا در حال توسعه منشأ میگیرد. این کشورها میتواند شامل بوتسوانا، گینه و گویان نشأت گرفته است. این کشورها دارای کدهایی هستند که به ترتیب با +۲۶۷، +۲۴۲۴ و +۵۹۲ شروع میشوند؛ البته این شمارهها ممکن است از هر کجای جهان باشد، همانطور که در ایران هم با پیششمارههایی از جمله +۹۹۴ متعلق به کشور آذربایجان با مشترکان تماس گرفته شده است.
اما در دولت گذشته از این نوع کلاهبرداری به صورت گسترده از مشترکان تلفن همراه کشور خبر داده شده بود که هزینه زیادی را برای قربانیان ایجاد کرده است، به گونهای که وزیر سابق ارتباطات و فناوری اطلاعات علاوه بر دستور پیگیری مسأله کلاهبرداری تماس تلفنی خارجی به شرکت ارتباطات زیرساخت برای شناسایی و قطع منشأ کلاهبرداری تلفنی از روابط عمومی روابط عمومی وزارت ارتباطات، از اپراتورها درخواست کرد تا در این زمینه اطلاعرسانیهای لازم را به منظور کاهش قربانیان انجام دهند.
همچنین سازمان تنظیم مقررات ارتباطات هشدارهای لازم را در این باره داده بود و اعلام کرد درصورت مشاهده تماس ازدسترفته (missed call) به کدهای تماس در زمان تماس دقت کنید و در صورتیکه در زمان تماس روی صفحه گوشی به جز کدهای ۰۰۹۸ یا ۹۸+، کد دیگری شمارهگیری شد، بلافاصله تماس را قطع کرده و شماره را بررسی کنید.
صرفنظر از منشأ این تماسها و کلاهبرداری که از داخل یا خارج از کشور هدایت میشود، توصیه می شود که کاربران پس از برقراری هر تماس ناآشنای بینالمللی و قطع مکالمه، نسبت به تماس دوباره با شماره مذکور خودداری کنند تا هزینههای سنگینی به آنها وارد نشود.
متاسفانه فردی که اینگونه مورد کلاهبرداری قرار گرفته، ممکن است حتی تا زمانی که قبض خود را دریافت و خدمات پریمیوم را روی قبض مشاهده نکند، متوجه اتفاقی که برایش افتاده نشود، بنابراین اگر از یک شماره ناشناخته بینالمللی یا غیرمعمول یک تماس غیرمنتظره دریافت کردید، مراحل سادهای وجود دارد که میتوانید برای محافظت از خود در برابر کلاهبرداری Wangiri انجام دهید. اول اینکه به تماسهای غیرمنتظره از شمارههای بینالمللی یا غیرمعمول پاسخ ندهید، دیگر اینکه اگر از یک شماره بینالمللی یا غیرمعمول، تماس ازدسترفته دریافت کردید، برای تماس دوباره با آن شماره وسوسه نشوید؛ همچنین میتوانید شمارههای ناآشنای خارج از کشور و خدمات پریمیوم را مسدود کنید و این شمارهها را با اپراتور خود به اشتراک بگذارید تا بتوانند روی آنها تحقیق کنند.
ارسال یک نظر